AMSTERDAM - De economie zal verder vertragen in de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), zo blijkt vrijdag uit een maandelijkse index van de internationale groep van 30 welvarende landen, waar ook Nederland lid van is.

De samengestelde economische index van de OESO, de zogeheten Composite Leading Index, is in april met 0,2 punten gedaald op maandbasis en met 3,5 punten op jaarbasis tot 97,9 punten.

De OESO-indicator heeft tot doel om veranderingen in de richting van economische activiteit in een vroeg stadium te signaleren.

Kredietcrisis
Wanneer de index onder de 100 punten noteert en verder daalt, wijst dit op een economische neergang. Sinds september 2007, vlak na het uitbreken van de kredietcrisis, is de index voor de gehele OESO elke maand verder onder de 100 punten gezakt.

De zeven grootste economieen van de OESO - Canada, Frankrijk, Japan, Duitsland, Italie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten - hebben gezamenlijk in april een daling van hun index gezien. Volgens de OESO is er voor de zogeheten G7 sprake van een 'aanhoudende verzwakking van de vooruitzichten'.

Neergang
De index van de Verenigde Staten daalde in april 0,2 punten op maandbasis en 4,1 punten op jaarbasis tot 97,9 punten. In december 2007 kwam de Amerikaanse index voor het eerst onder de grens van 100 punten, om vervolgens steeds verder te dalen. Dit wijst op een economische neergang.

In de landen van de eurozone daalde de indicator in april 0,5 punten op maandbasis en 3,9 punten op jaarbasis naar 96,8, waarmee de score van de eurozone lager uitkomt dan die van VS.

De OESO geeft geen afzonderlijke score voor Nederland.