AMSTERDAM - Het WK voetbal over twee jaar in Zuid-Afrika legt AkzoNobel geen windeieren. 's Werelds grootste verffabrikant is hofleverancier van verf voor de stalen constructies van de stadions.

Ongeveer 750.000 liter verf is als beschermlaag gebruikt voor staal in drie nieuwe stadions. Ook is verf geleverd om de vijf reeds bestaande lokaties op te knappen, waaronder het Soccer City stadion in Johannesburg waar op 11 juli 2010 de finale wordt gespeeld.

"Dit is een enorm project," aldus manager Terry Gilhooley van AkzoNobel in Duitsland, waar het grootste deel van het staal wordt gemaakt en geverfd.

Coatings
"We hebben verschillende coatings ingezet die uiteindelijk meer dan 600.000 vierkante meter staal in de nieuwe stadions beschermt tegen roest en andere schadelijke weersinvloeden voor de komende dertig jaar."

Het verven van grote sportlocaties is geen onbekend terrein voor AkzoNobel. Eerder was het concern betrokken bij verfklussen voor de Olympische Spelen in Sydney, Athene en deze zomer in Peking.

Stadions
Voor de stadions in Oostenrijk en Zwitserland, waar zaterdag het EK voetbal begint, was geen nieuw likje verf nodig. "Die zien er prima uit", aldus een woordvoerder van AkzoNobel.