AMSTERDAM - De werkomgeving is van groot belang voor het welbevinden tijdens het werk, zo blijkt uit een peiling van Arista onder ruim 1.100 Belgen. Drie kwart van de ondervraagden blijkt tevreden over de werkomgeving.

Maar gevraagd naar het meest negatieve aspect van de job, staat die zelfde werkomgeving op de eerste plaats, gevolgd door het loon en de afstand tussen woon- en werkplaats.

Ongemakken
Welke ongemakken ondervinden werknemers op het werk? Alle factoren die samenhangen met het kantoorklimaat (te warm, te koud, te droge lucht, tocht...), komen bovenaan op het lijstje, gevolgd door lawaai. Ook de inrichting van het bureau is van groot belang. Volgens de enquête heeft slechts de helft van de respondenten echte planten op de werkplek. Die dragen bij aan een betere luchtkwaliteit.

Bovendien hebben planten ook een rustgevend effect op de werknemers; ze dempen het lawaai, zorgen voor een natuurlijke vochtigheid en hebben een positief effect op de uitstraling van het bedrijf. Uiteraard behouden de planten deze voordelen enkel als ze goed onderhouden worden. Als dat niet het geval is, kunnen ze een tegenovergesteld effect hebben.

Lawaai
Vier op tien ondervraagden kunnen zich moeilijk concentreren door het lawaai. Open werkplekken bieden dan wel voordelen op het vlak van gezelligheid en deling van informatie, het blijken ook heel lawaaierige omgevingen te zijn.

De ondervraagde personen die met een computer werken, hebben een relatief juiste houding. 90 procent beschikt over de nodige ruimte om de voorarmen te laten steunen voor het toetsenbord en 85 procent zit op de juiste hoogte in verhouding tot het bureau.

Tevreden
Wanneer naar het meest negatieve aspect van de job wordt gepeild, vermeldt 30 procent van de respondenten er geen enkel. Die mensen zijn dus tevreden met hun baan en alle randfactoren.

Bij de analyse van de antwoorden van de overige 70 procent vermeldt een derde de werkomgeving als meest negatieve factor. Het loon en de afstand tussen woon- en werkplaats volgen met 15 procent. De inhoud van het werk (34 procent) en de collega's (24 procent) vormen de meest positieve kanten van het werk.