BILTHOVEN - ASM International (ASMI) heeft een bod ontvangen op een belangrijk deel van de productie van chipmachines. De Nederlandse onderneming liet vrijdag weten dat concurrent Applied Materials 400 miljoen tot 500 miljoen dollar (320 miljoen euro) wil betalen voor de onderdelen ALD en PECVD.

Het gaat om potentiële groeimotors van ASMI. ALD (Atomic Layer Deposition) houdt zich bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van apparatuur om steeds kleinere chips te kunnen produceren. Zakenbank Theodoor Gilissen stelt dat Applied Materials er met "de kip met de gouden eieren" vandoor wil gaan.

ASMI zegt het bod van Applied Materials, dat mondeling is overgebracht, intern te bestuderen. Het bedrijf zal niet later dan 14 juni laten weten of het ingaat op de avances van het Amerikaanse bedrijf. Op de beurs in Amsterdam steeg het aandeel ASMI met 17 procent tot 19,84 euro na de bekendmaking van het bod.

Zelfstandig
Verkoop zou grote gevolgen hebben voor de huidige strategie van ASMI. De onderneming uit Bilthoven wil juist zelfstandig de prestaties van haar divisie chipmachines verbeteren en presenteerde daarvoor onlangs een ambitieus plan.

Een probleem voor ASMI is echter dat het tegenstand ondervindt van enkele grote aandeelhouders. Die vinden dat ASMI al jarenlang ondermaats presteert met de productie van chipmachines.

Aandeelhouders
Zij willen daarom de bestuursvoorzitter van ASMI vervangen en een eigen plan doorvoeren om de onderneming weer op het goede pad te krijgen. De aandeelhouders hebben voor de uitvoering nota bene een oud-bestuurder van Applied Materials op het oog.

Verkoop aan Applied Materials betekent waarschijnlijk een ontmanteling van ASMI. De onderneming is ook nog actief in de productie van apparatuur voor het testen en verpakken van chips, waar veel geld mee wordt verdiend en waar ook veel belangstelling voor zal bestaan.

ASMI
ASMI is in 1968 opgericht door Arthur del Prado. Hij stond ook aan de basis van ASML, een andere Nederlandse fabrikant van chipmachines. Zijn zoon Chuck del Prado is sinds maart de baas bij ASMI.