TOKIO - Japanse banken lijden aanzienlijk grotere verliezen door afschrijvingen op Amerikaanse probleemhypotheken dan eerder werd verondersteld.

De Japanse financiële toezichthouder FSA maakte vrijdag bekend dat de verliezen van Japanse banken op subprime-hypotheken in de periode tot en met maart zijn opgelopen tot 850 miljard yen (ruim 5,1 miljard euro). Dit is 42 procent meer dan in december werd aangekondigd.

Hoewel de schade bij Japanse banken in geen verhouding staat tot de verliezen bij verschillende Amerikaanse en Europese concurrenten, blijken diverse grote Japanse banken toch flink te zijn geraakt.

Hypotheek
De 35 grootste Japanse banken leden tot en met maart samen 775 miljard yen (ruim 4,6 miljard euro) verlies op de riskante hypotheekproducten. Zij hebben daarnaast nog voor 933 miljard yen (5,6 miljard euro) aan subprime-investeringen in de boeken staan.

Mizuho Financial Group, de op een na grootste bank van Japan, neemt het grootste verlies voor zijn rekening. De bank verloor 645 miljard yen (3,9 miljard euro) op subprime-gerelateerde producten. Ongeveer de helft van dit verlies ontstond in het eerste kwartaal van dit jaar.