EDE - Drie leden van het management van dochterbedrijven van Exendis willen het elektronicabedrijf in zijn geheel overnemen. Ze hebben 5 miljoen euro over voor Exendis, zo maakte Exendis vrijdag bekend.

De verkoop van de werkmaatschappijen aan het drietal managers volgt op het mislukken van gesprekken over strategische samenwerking die Exendis in de afgelopen jaren voerde met een aantal partijen. Het bestuur en de commissarissen van Exendis staan achter het bod. Aandeelhouders moeten echter nog akkoord gaan met het voorstel, dat wordt besproken op de buitengewone aandeelhoudersvergadering op 23 juni.

Volgens Exendis levert de aanstaande transactie aandeelhouders 4,50 euro tot 4,80 euro per aandeel op. Eerder rekende het bedrijf op een liquidatiedividend van 4 euro tot 4,70 euro per aandeel.

Beurs
Als de aandeelhouders instemmen met de overname blijft een lege huls achter, het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Exendis NV. Het bedrijf voert sinds kort gesprekken met een aantal partijen over de verkoop hiervan.

Bestuursvoorzitter Bela Jankovich wil geen namen noemen van de gesprekspartners, noch wil hij met het oog op de onderhandelingen ingaan op het verloop van de gesprekken. "We hopen er op 23 juni meer over te kunnen zeggen."

Kosten
Exendis bestempelt zichzelf in een brief aan de aandeelhouders als te klein om de kosten van de beursnotering en de managementlasten die dit met zich meebrengt te kunnen dragen. "Met een marktwaarde van 8 miljoen euro is Exendis een van de kleinste fondsen van Euronext Amsterdam met een zeer beperkte liquiditeit en met dagen zonder enige omzetten in het aandeel."

Bij de algemene aandeelhoudersvergadering op 17 april van dit jaar gaf het bedrijf aan dat de kosten zijn opgelopen tot 250.000 euro, een bedrag dat naar verwachting in de toekomst verder zou stijgen.

Omzet
De omzet van de onderneming bedroeg in 2007 nog slechts 21 procent van de omzet in 2002. Voorts was het gemiddeld aantal werknemers in 2007 nog slechts 12 procent van het gemiddeld aantal werknemers in 2002, aldus Exendis in de aandeelhoudersbrief. Exendis haalde vorig jaar met 38 werknemers een omzet van ongeveer 8 miljoen euro.