TOKIO - De beurzen in het Verre Oosten lieten vrijdag aan het einde van de handel overwegend winsten optekenen. In Tokio gingen exporteurs omhoog dankzij een zwakkere yen. Oliegerelateerde fondsen wonnen terrein vanwege de opgelopen olieprijs.

De Nikkei-index van 225 toonaangevende fondsen sloot met een winst van 148,32 punten (1 procent) op 14.489,44 punten. De Kospi in Seoul bleef achter met een verlies van 0,1 procent, terwijl de beurs in Sydney 1 procent hoger sloot. De beurs in Hongkong sloot met een winst van 0,6 procent.

Japanse bedrijven die veel naar de Verenigde Staten exporteren, zaten in de lift dankzij een yen die op het laagste punt staat in drie maanden tegenover de dollar. Autofabrikant Honda Motor won 1,3 procent en elektronicaconcern Canon steeg 1,1 procent. Sony koerste 1,1 procent omhoog.

Olie
De olieprijs kwam vrijdag weer boven de 128 dollar per vat uit. Het grootste olieconcern van Japan, Inpex Holdings, won daardoor 4 procent. Nippon Oil steeg 3,3 procent en handelshuis Mitsubishi klom 2,6 procent.