HOUTEN - De omzet van aanbieders van mobiele telefonie in Nederland is in het eerste kwartaal gedaald. Het onderzoeksbureau Telecompaper meldde donderdag dat de gezamenlijke inkomsten 1,53 miljard euro bedroegen, 0,9 procent minder dan in de eerste drie maanden van 2007.

Telecombedrijven zagen de inkomsten uit het belverkeer met meer dan 6 procent dalen, vooral door lagere tarieven. De omzet uit sms-berichten en internetverkeer steeg wel.

Telecompaper verwacht dat de omzet van de industrie in geheel 2008 zal toenemen. Maar de prognose is verlaagd van 3 tot 5 procent naar hooguit 3 procent groei. In de zomer zal blijken in hoeverre de telecombedrijven worden geraakt door de lagere tarieven die de Europese Commissie heeft geëist voor internationaal belverkeer.

KPN
Opvallend is dat het marktaandeel van KPN daalde, van 46,7 naar 45,9 procent. Vodafone was de enige aanbieder die terrein veroverde, maar met een marktaandeel van 29 procent was de achterstand op KPN nog steeds groot. T-Mobile had 25,1 procent van de markt in handen.