NEW YORK - Het Amerikaanse telecomconcern Verizon Wireless neemt voor 28,1 miljard dollar branchegenoot Alltel over. De bedrijven meldden donderdag dat ze overeenstemming hebben bereikt. Met de transactie passeren zij AT&T als grootste aanbieder van mobiele telefonie in de Verenigde Staten.

Achter Verizon Wireless schuilen Verizon Communications en Vodafone. Alltel is sinds een half jaar in handen van de investeringsmaatschappijen TPG en Goldman Sachs Capital Partners. Zij leenden vorig jaar 23,8 miljard dollar om de overnamesom van 27,5 miljard dollar te kunnen betalen. Verizon neemt nu een schuld van 22,2 miljard dollar over.

De integratiekosten van de twee bedrijven schat Verizon in op circa 1,1 miljard dollar voor het eerste jaar. In het tweede jaar zal dit ongeveer de helft zijn. De synergiebaten heeft Verizon becijferd op circa 9 miljard dollar. De financiële topman van Verizon liet weten dat het bedrijf de komende jaren geen divident in cash zal uitbetalen.

De overname brengt volgens beide bedrijven de ingebruikname van de zogenoemde vierde generatie mobiele diensten dichterbij. Het gaat hierbij om geluid, gegevens en video die gemakkelijk via de mobiele telefoon kunnen worden overgebracht.