SCHIEDAM - Investeringen van westerse bedrijven in het Midden-Oosten nemen de laatste jaren een grote vlucht. Momenteel wordt de zich hard ontwikkelende markt vooral gezien als veilige haven ten tijde van de financiële crisis waarin de wereld verkeert. Maar risico's zijn er ook.

Corruptie, fraude, witwassen en financiering van terroristische organisaties zijn enkele van de valkuilen waarvoor advieskantoor Risk Advisory waarschuwt tijdens een seminar donderdag. "Mensen onderschatten zakendoen in het Midden-Oosten", meent adviseur Pieter Jonkers van het kantoor. "Ze denken dat de bomen in Dubai tot in de hemel groeien, maar het blijft een niet-democratisch land."

En dat merkt een bedrijf vooral als het misgaat. De regio heeft een ander rechtsstelsel en andere (vaak islamitische) financieringsvormen, waarmee westerse bedrijven vaak niet of nauwelijks bekend zijn. "Dat geeft niet dezelfde zekerheden als bedrijven hier gewend zijn", zegt Jonkers. "Als je daar je geld kwijtraakt door fraude, dan is het al gauw onmogelijk om het terug te krijgen. Een sjeik krijg je bijvoorbeeld moeilijk voor de rechter."

Olie
Een westers bedrijf doet er dan ook goed aan precies te weten welk vlees het in de kuip heeft als het gaat samenwerken met een partij uit de regio. In de Golf-regio worden de meeste zaken gedaan in de olie- en gasindustrie, en in de bouwsector.

"Dan heb je al gauw de regering als partner", zegt Martin Stone, hoofd Midden-Oosten en Noord-Afrika bij Risk Advisory. "Veel bedrijven die met westerse bedrijven willen samenwerken, claimen connecties met hooggeplaatste mensen en stellen over veel geld te beschikken. Het is zaak om goed uit te zoeken of dat waar is."

Transparantie
Geschillen voorkomen en zelf niet betrokken raken in illegale activiteiten zijn voor de hand liggende voorzorgsmaatregelen om niet in de problemen te komen. Toch is dit niet altijd makkelijk in een omgeving waar transparantie nog niet bepaald hoogtij viert. Zo zou 65 procent van het vastgoed in Dubai gelinkt zijn aan het witwassen van geld, stelt Stone.

Bedrijven die de stap naar het Midden-Oosten willen wagen moeten zich daarnaast bewust blijven van de terroristische dreiging die nog altijd bestaat. "Het is een zaak van wanneer, niet of, ze toeslaan", zegt veiligheidsadviseur Matthew Hunt.

Om goed beslagen ten ijs te komen, kunnen Nederlandse bedrijven informatie inwinnen bij de betreffende ambassade of bij de Economische Voorlichtingsdienst van het ministerie van Economische Zaken.