BRUSSEL - De Europese Commissie (EC) onderneemt nieuwe juridische stappen tegen Duitsland wegens de omstreden Volkswagen-wet. De commissie is van mening dat Duitsland de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van eind vorig jaar niet volledig in de nationale wetgeving heeft omgezet.

Als Duitsland in gebreke blijft, kan een geldboete volgen. Bronnen meldden dat Brussel bij het Hof dan ook een nieuwe procedure tegen Duitsland in gang zal zetten. Het Europese Hof van Justitie had Berlijn eind vorig jaar gemaand de uit 1960 stammende VW-wet te herzien. De wet zou het vrije verkeer van kapitaal hinderen.

Duitsland schrapte vervolgens de bepaling die het stemrecht van aandeelhouders van Volkswagen beperkt tot 20 procent, maar hield vast aan het vetorecht van de deelstaat Nedersaksen bij de grootste autofabrikant van Europa. De Duitse regering keurde vorige week de nieuwe wet goed. Vooral het behoud van het vetorecht is Brussel een doorn in het oog.

De VW-wet is bedoeld om Volkswagen te beschermen tegen een eventuele buitenlandse overname. Ook moet de wet de belangen van werknemers bij het concern waarborgen.