AMSTERDAM - Marktplaats heeft heibel met Nederlandse zoekmachines als Veilingkijker: voortaan blokkeert de veilingsite hun IP-adressen. Alleen iPhone-site Itweedehands.nl wordt nog toegelaten.

Het gaat om sites als Zoekwekker.nl, Veilingkijker.nl en Marktzoeker.nl die vanuit één zoekvenster meerdere handelssites doorzoekbaar maken, zo meldt Emerce.

In mei 2005 heeft eBay.nl/Marktplaats metazoekmachine Veilingkijker ook al eens geblokkeerd. Dat conflict ging over de positie in de zoekresultaten en was snel opgelost.

Ban
De nieuwe onenigheid tussen Marktplaats en de zoekmachines begon al in het voorjaar. Zoekwekker.nl kreeg toen een ban opgelegd voor vijf rubrieken van de veilingsite. Nu geldt de Marktplaats-blokkade voor alle rubrieken.

Marktzoeker meldt dat resultaten voor Marktplaats.nl 'tijdelijk niet beschikbaar' zijn en Veilingkijker kan van het Nederlandse eBay-prikbord geen resultaten weergeven. De Marktplaats-blokkade geldt niet voor metazoekmachine Itweedehands.nl, die alleen via de iPhone te benaderen is.

Zoekwekker.nl heeft al een oplossing gevonden. De site adviseert gebruikers de gelijknamige softwarevariant van de zoekmachine te downloaden. Marktplaats blokkeert immers niet de IP-adressen van individuele computergebruikers. Het opslaan van de Marktplaats-zoekopdrachten op zijn servers is in strijd met de gebruiksvoorwaarden van de veilingsite.

Directe controle
Een woordvoerster van eBay/Marktplaats heeft de technische ingreep jegens de gespecialiseerde zoekmachines bevestigd. Volgens haar is de samenwerking met de zoekmachines opgezegd omdat deze de veilingsite te weinig te bieden hebben. Bovendien wil de veilingsite "zoveel mogelijk directe controle houden over de gebruikerservaringen", aldus de Marktplaats-woordvoerster tegen Emerce.

Frans Reijnhoudt van Veilingkijker.nl meent in zijn recht te staan en zal proberen de technische blokkades te omzeilen. "Het is dus een kat-en-muisspelletje geworden waar adverteerders op Marktplaats en potentiële kopers in het algemeen de dupe van zijn", aldus Reijnhoudt.

Arno Laan van Zoekwekker noemt de opstelling van Marktplaats 'verbazingwekkend', aangezien de metazoekmachines veel extra bezoek naar de veilingsite stuurden. "Door deze blokkering gaat er nu juist meer bezoek naar de nummer 2 in de markt, Speurders.nl."