AMSTERDAM - Hypotheekverstrekker Sparck is gestopt met het uitbrengen van nieuwe hypotheekoffertes. Het bedrijf kan 'als gevolg van de situatie op de financiële markten' geen financiering meer krijgen. Bestaande hypotheken blijven wel gewoon doorlopen.

Sparck is al de derde hypotheekverstrekker die zich gedwongen ziet zijn activiteiten terug te schroeven als gevolg van de Amerikaanse hypotheek- en kredietcrisis, schrijft het Financieele Dagblad donderdag. Eerder trok het Amerikaanse GMAC zich al terug van het strijdtoneel, terwijl concurrent Hypotrust stopte met het aanbieden van zijn zogenoemde coulancehypotheek voor mensen met een melding bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Portefeuille
Sparck heeft zo'n 1300 klanten en kreeg financiering van minderheidsaandeelhouder Citi, die de portefeuille niet wilde laten groeien. De hypotheekverstrekker ving vervolgens bot bij zijn onderhandelingen met een Britse bank. De toekomst van Sparck is onzeker.

BKR-klanten kunnen inmiddels alleen nog bij ELQ terecht. De Lehman-dochter heeft wel zijn voorwaarden behoorlijk aangescherpt en zet nu een derde minder hypotheken uit dan vorig jaar.