TOKIO - De effectenbeurs in Tokio is donderdag lager gesloten, onder aanvoering van de financiële en oliegerelateerde fondsen. De aanbieder van mobiele telefonie Softbank Corp steeg na de bekendmaking dat het de populaire iPhone van Apple gaat verkopen in Japan.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een verlies van 94,45 punten (0,7 procent) op 14.341,12 punten. De banken in Tokio koersten omlaag na een afwaardering van de Japanse banksector door Lehman Brothers. Mitsubishi UFJ, de grootste bank van Japan, verloor 2,9 procent en Mizuho daalde 3,7 procent.

De fondsen gerelateerd aan de oliesector gingen omlaag door een daling van de olieprijs. Die is inmiddels teruggezakt tot onder de 122 dollar per vat, het laagste niveau in bijna een maand. Handelshuis Mitsui, dat veel in olie belegt, ging 4,3 procent omlaag en rivaal Mitsubishi verloor 3 procent. Olieconcern Inpex Holdings zakte 3,1 procent.

Softbank
Softbank steeg 2,8 procent. De op twee na grootste aanbieder van mobiele telefonie in Japan gaat de iPhone op de Japanse markt brengen. Concurrent KDDI daalde juist 2,1 procent.

Elders in Azië werden overwegend verliezen geleden. De Kospi in Seoul sloot 0,1 procent lager en de beurs in Sydney daalde met 1,2 procent. Alleen de Hang Seng in Hongkong hield het hoofd boven water met een winst in de middaghandel van 0,5 procent.