FRAMINGHAM - De Amerikaanse kantoorinrichter Staples heeft een belang van 12,3 procent gekocht in branchegenoot en beoogde overnameprooi Corporate Express. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Staples nam het belang, in totaal ruim 22,4 miljoen aandelen, over van een groep niet nader genoemde aandeelhouders van Corporate Express. Staples betaalde 9,15 euro per aandeel, hetzelfde bedrag als het onlangs verhoogde bod op de Nederlandse handelaar in kantoorartikelen.

Volgens het Amerikaanse bedrijf hebben de verkopende aandeelhouders Staples gemachtigd om het aan de aandelen verbonden stemrecht te gebruiken tijden de aanstaande buitengewone aandeelhoudersvergadering. Op die bijeenkomst zal gestemd worden over de voorgenomen overname van het Franse Lyreco door Corporate Express. Met die aankoop hoopt Corporate Express de overnamepoging van Staples te frustreren.

Toezegging
Aandeelhouders met een belang van 23,3 procent in Corporate Express hebben al toegezegd hun stukken aan te bieden aan Staples, dat daarmee 35,6 procent van de aandelen in handen heeft. De Amerikanen willen hun overnamebod op Corporate Express gestand doen zodra zij 51 procent van de aandelen bezitten.

Afgelopen dinsdag verhoogde Staples zijn overnamebod op Corporate Express voor de tweede keer. Aanvankelijk wilde Staples 7,25 euro per aandeel betalen. Dit bod werd opgeschroefd naar 8 euro per aandeel, maar ook dat wees Corporate Express af. Het bod van 9,15 euro per aandeel waardeert het Nederlandse bedrijf op 1,7 miljard euro.