DEN HAAG - De Verenigde Eigen Rijders Nederland (VERN) is bezig met het opzetten van een landelijke protestactie van vrachtwagenchauffeurs tegen de verhoging van de accijns op diesel en de kilometerheffing. Dat heeft Klaas de Waard van de organisatie woensdag laten weten.

De VERN probeert chauffeurs te mobiliseren voor een algehele 'transvak' (transportvakantie) van 23 tot en met 28 juni. Het is de bedoeling dat de chauffeurs een week lang niet uitrijden. "Binnen drie dagen zijn de schappen in de winkels leeg", aldus De Waard. Hij verwacht dat tienduizenden vrachtwagenchauffeurs mee gaan doen aan de actie.

Volgens De Waard kost de accijnsverhoging de transportsector 150 miljoen euro. Daarbij komt volgens hem nog eens 600 miljoen euro aan kosten door de kilometerheffing voor de sector. Vanaf 2011 wil het kabinet deze heffing invoeren, te beginnen met vrachtwagens.

Begrip
Transport en Logistiek Nederland en verladersorganisatie EVO tonen begrip voor de plannen van de VERN. Deze "zijn niet de actievorm waar wij voor zouden kiezen, maar we begrijpen wel goed dat dat de opeenstapeling van lastenverzwaringen van het kabinet zorgen voor veel onrust bij de eigen rijders", zo laten TLN en EVO weten.

Deze organisaties willen binnen een week met het kabinet om de tafel. Alexander Sakkers, algemeen voorzitter van TLN: "Gezien de grote onrust en toenemende bereidheid tot harde actie in onze achterban, vraag ik het kabinet snel met ons in gesprek te gaan. Anders zullen nieuwe acties worden uitgevoerd. Deze acties zullen een minder publieksvriendelijk karakter hebben dan de vorige week uitgevoerde toeteractie."

"De bal ligt nu zeer nadrukkelijk bij de politiek", zegt algemeen directeur Dick Van den Broek Humphreij van EVO. "Het kabinet moet laten zien dat het daadwerkelijk luistert naar signalen uit de samenleving en niet langer verstoppertje spelen. EVO zit absoluut niet te wachten op hardere acties, omdat deze de Nederlandse handel, industrie en consument hard kunnen raken."