NEW YORK - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij United Airlines dunt zijn vloot uit met in totaal honderd vliegtuigen. Het bedrijf schrapt daarbij tussen de 1400 en 1600 banen, zo maakte het woensdag bekend.

United haalt onder meer al zijn toestellen van het type Boeing 737 uit de lucht. Door de ingreep komt de capaciteit voor binnenlandse vluchten volgend jaar 17 procent lager te liggen dan dit jaar. De vloot van het concern telt momenteel 460 vliegtuigen. Bij de onderneming werken circa 55.000 mensen.

Fusie
United, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van de Verenigde Staten, leed in het eerste kwartaal van 2008 een verlies van 537 miljoen dollar. Het had onlangs gesprekken met concurrent American Airlines over een mogelijke fusie, maar brak die af voordat er een akkoord was bereikt.

Volgens bestuursvoorzitter Glenn Tilton van moederbedrijf UAL vraagt het historisch hoger niveau van de brandstofprijs om "vastberaden en verantwoorde maatregelen" van United en zijn concurrenten. De internationale brancheorganisatie IATA luidde eerder deze week al de noodklok over de beroerde staat waarin de luchtvaartsector verkeert als gevolg van de hoge olieprijs.