UTRECHT - Stakende buschauffeurs verzamelen zich donderdag op het Jaarbeursplein in Utrecht. Ook Jaap Jongejan (voorzitter CNV Bedrijvenbond) en Wilna Wind (cao-coördinator FNV Vakcentrale) zullen daar zijn.

De onderhandelaars in het cao-conflict Janny Koppens (FNV) en Wyb Kusters (CNV) spreken de stakers toe. De chauffeurs gingen zondag voor onbepaalde tijd in staking. Sinds april protesteerden ze met vooral publieksvriendelijke acties tegen het in hun ogen te magere nieuwe salarisvoorstel van de werkgevers.

De buschauffeurs eisen onder meer 3,5 procent loonsverhoging, een tegemoetkoming in de ziektekosten en andere afspraken over de sociale veiligheid voor chauffeurs. De cao geldt voor 12.000 werknemers.

Impasse
Het conflict is inmiddels volgens zowel de werkgevers als de werknemers in een complete impasse beland en tot ex-minister Klaas de Vries (Sociale Zaken) vrijdag met zijn analyse komt, wordt geen doorbraak meer verwacht.

Niet alleen de buschauffeurs in het streekvervoer zijn ontevreden over de nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Ook op de veerboten naar de Waddeneilanden Terschelling en Vlieland dreigt actie. FNV Bondgenoten geeft rederij Doeksen tot 20 juni terug te komen op het voor de vakbond onaanvaardbare eindbod. Gebeurt dat niet, dan peilt de bond de stakingsbereidheid onder haar leden.