Het is lastig doelpunten scoren voor beleggers. Macrocijfers vallen niet tegen, maar daar staan toenemende inflatie en hoge olieprijzen tegenover. De AEX schommelt rond weerstandniveaus. Er zijn kansen maar ook no-go areas.

Positief en negatief beursnieuws houden elkaar redelijk in evenwicht en dat vertaalt zich de laatste dagen in een richtingloze aandelenmarkt. Toch zijn er wel enkele trends waar te nemen. Olie en voedselprijzen hebben de kredietcrisis van de voorpagina verdrongen, Amerikaanse inflatie loopt op en de tijd van renteverlagingen lijkt voorbij.

'Sterke dollar'
Ben Bernanke liet dinsdag voor het eerst doorschemeren dat de rente niet verder verlaagd wordt. Een snelle renteverhoging om de inflatie te beteugelen hoeft echter niet verwacht te worden, zolang de huizenmarkt niet stabiliseert. Opvallend en ongebruikelijk, hij gaf tevens aan zich in te willen zetten voor een 'sterke en stabiele' dollar. Ook een indicatie voor hogere rentetarieven in de toekomst.

Een oplopende rente is uiteraard geen gunstig scenario voor aandelen. Zeker als die niet ver van all-time high noteren. George Soros ziet nog een ander gevaar. Hij vreest dat speculatie op de grondstoffenmarkt kan leiden tot een beurscrash en ziet parallellen met oktober 1987. "Een zeepbel in de maak". De speculant die waarschuwt voor speculatie, mooie contradictie in termini...

Fundamentals
Toch zie ik ook kansen, juist in de sectoren die nu het stempel 'bubbel' opgeplakt krijgen. Natuurlijk zit er speculatie in energie en voeding, maar de fundamentals blijven vraag, aanbod en toenemende schaarste. Bodemonderzoeker Fugro bijvoorbeeld. Aangeschaft in juli 2005 op 20,50 euro, inmiddels 58 euro en deze week een koersdoel van 74,50 euro meegegeven door ING. Nutreco is ook een mooi fonds.

No-go areas in de aandelenportefeuille zijn wat mij betreft nog steeds financials, hoge dollar exposure en afhankelijkheid van olie, zoals de luchtvaartsector. Ook exploratiefondsen met zeer geringe winstvoorspelbaarheid zijn kwetsbaar. Flink wat cash achter de hand kan geen kwaad. In een ogenschijnlijk rustige vijver kunnen een paar steentjes al voor vuurwerk zorgen.