LUXEMBURG - De Europese consument houdt de hand steeds meer op de knip door de hoge prijzen van olie en voedsel en zorgen over de afzwakkende economie en dat merken winkeliers. De detailhandelsverkopen in de eurozone gingen in april met 0,6 procent omlaag vergeleken met een maand eerder.

Dat maakte het Europese statistisch bureau Eurostat woensdag bekend op basis van een eerste schatting. Op jaarbasis nam de verkoop af met 2,9 procent. De cijfers zijn veel slechter dan analisten hadden verwacht. Zij dachten dat de detailhandelsverkopen in de vijftien eurolanden in mei met 0,2 procent zouden stijgen op maandbasis en met 0,6 procent zouden dalen in vergelijking met een jaar eerder.

Binnen de eurozone waren de grootste omzetdalingen te zien in Duitsland (min 1,7 procent) en Luxemburg (min 1,5 procent). In maart gingen de detailhandelsverkopen nog omlaag met 0,9 procent op maandbasis en 2,3 procent op jaarbasis. Deze cijfers zijn herzien van eerder gemelde afnames van 0,4 en 1,6 procent.

Daling
Het is de derde opeenvolgende maand dat de detailhandelsverkopen in het eurogebied afnemen. De daling op jaarbasis is de grootste sinds Eurostat de gegevens meer dan tien jaar geleden ging bijhouden.

De Europese consument beknibbelt vooral op zijn uitgaven aan voedsel, tabak en drank. De verkoop van deze producten daalde met 1 procent vergeleken met maart en met 3,4 procent op jaarbasis. De verkoop van kleding en schoeisel nam met 0,5 procent af.

Inflatie
De consumentenuitgaven in de eurozone komen steeds meer onder druk te staan door de sterk oplopende inflatie. Die bereikte in mei een record van 3,6 procent. De inflatie wordt vooral de hoogte ingejaagd door de olieprijs, die onlangs een record bereikte van meer dan 135 dollar per vat.

Ook de voedselprijzen zijn de laatste tijd sterk gestegen. Dat komt onder meer door de toegenomen vraag vanuit opkomende landen, speculatieve handel en hogere productiekosten door de dure olie. In de gehele Europese Unie namen de detailhandelsverkopen in april met 0,4 procent af op maandbasis en met 0,8 procent ten opzichte van vorig jaar.