AMSTERDAM - Minister Wouter Bos van Financiën overweegt de aftrekbaarheid van rentelasten tot maximaal dertig procent van het bedrijfsresultaat (voor rente, belastingen en afschrijvingen) te beperken. Dat bevestigen bronnen in Het Financieele Dagblad van woensdag.

De beperking in de vennootschapsbelasting zou ook bankrente treffen. Nu is die aftrek in principe ongelimiteerd. Als de wijziging doorgaat, volgt Nederland daarmee het voorbeeld van de Duitse regering. Die heeft per 1 januari dit jaar een rem op de aftrek van rente aangebracht.

Het ministerie van Financiën ontkent echter dat er een dergelijk plan bestaat. Daarentegen heeft staatssecretaris De Jager onlangs op een bijeenkomst wel de suggestie geopperd dat de renteaftrek voor buitenlandse bedrijven bij overnames in Nederland zou kunnen worden ingeperkt.

Vestigingsklimaat
De geruchten zijn zo sterk, dat het National Foreign Trade Council, het Amerikaanse instituut voor de buitenlandse handel, vorige week een alarmeringsbrief aan het ministerie heeft gestuurd. Volgens de lobbyorganisatie tast een maatregel voor beperking van de renteaftrek de aantrekkelijkheid van het Nederlandse vestigingsklimaat te sterk aan.

Ook Jaap Bellingwout, fiscalist bij KPMG Meijburg en hoogleraar belastingrecht aan de Vrije Universiteit, vreest voor de reputatie van ons land. "Nog afgezien van de vraag of de maatregel effectief en efficiënt is, loopt het imago van Nederland als land met een stabiel vestigingsklimaat een forse deuk op als dit plan plotsklaps wordt ingevoerd", zo licht hij aan het FD toe.