ROTTERDAM - Zeker tweehonderd havenwerkers hebben woensdag in Rotterdam gedemonstreerd voor hun pensioen. In een optocht liepen zij vanaf de voet van de Erasmusbrug naar de rechtbank, waar woensdag getuigenverhoren plaatsvinden in de Optas-affaire.

De kwestie draait om de vraag van wie honderden miljoenen euro's aan pensioengeld van havenwerkers zijn. Werkgevers en vakbonden in de haven liggen daarover overhoop met verzekeraar Aegon, die het pensioengeld nu beheert, en met Optas, de oude eigenaar van het fonds. Zij willen dat een gespaarde buffer van 768 miljoen euro wordt gebruikt voor indexatie van de pensioenen.

Aegon nam het havenpensioenfonds vorig jaar over voor 1,3 miljard euro. Het geld ging naar de stichting Optas, de enige aandeelhouder van het gelijknamige fonds. Tot woede van de havenwerkers wil de stichting het geld steken in maatschappelijke en culturele projecten.

Brinkman
Na vragen in de Tweede Kamer boog minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zich over de kwestie. Hij stelde maandag Elco Brinkman aan om te bemiddelen in het conflict. De voorzitter van Bouwend Nederland en de ABP moet onderzoeken of er voldoende gemeenschappelijke basis is voor bemiddeling tussen de strijdende partijen.

Niet alleen werd er gedemonstreerd in Rotterdam. Op de werkplekken werden nog eens duizenden andere havenwerkers geïnformeerd.