TOKIO - De beurs in Tokio is woensdag hoger geëindigd, onder aanvoering van de autofabrikanten. Die profiteerden van sterke verkoopcijfers in de Verenigde Staten. Japanse exporteurs kregen een duwtje in de rug door de zwakkere yen.

De Nikkei-index van 225 hoofdfondsen sloot met een winst van 226,40 punten ofwel 1,6 procent op 14.435,57 punten. Honda Motor won 8,6 procent. De verkoop in de VS steeg met meer dan 11 procent in mei, vooral dankzij de Honda Civic. Nissan steeg 5,3 procent. Toyota klom 3,2 procent en Mazda ging 9,1 procent vooruit. In Seoul boekte Kia Motors een koerswinst van 2,2 procent.

De dollar trok in waarde aan tegenover de yen na opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke over het rentebeleid. Exporteurs konden profiteren van de sterkere dollar. Zo won technologieconcern Sony 2,8 procent en steeg Canon 0,7 procent. Elektronicabedrijf Matsushita, moederbedrijf van Panasonic, klom 1,4 procent.

Elders in het Verre Oosten was het beursbeeld wisselend. De Kospi in Seoul pakte een winst van 0,8 procent, maar de beurs in Sydney verloor 0,3 procent. De beurs in Hongkong sloot 1 procent lager.