UTRECHT - Een echtpaar met twee kinderen, een koopwoning en een gezamenlijk netto inkomen van 2900 euro zou zijn spaarrekening tot zeker 15.100 euro moeten spekken. Een alleenstaande met een huurwoning en een netto inkomen van 1800 euro doet er goed aan 6.300 euro spaargeld achter de hand te hebben.

Dat berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Het instituut presenteert woensdag het onderzoek 'Achter de Hand' met spaar-richtbedragen. De organisatie heeft de zogenoemde BufferBerekenaar ontwikkeld waarop mensen zelf kunnen uitrekenen hoeveel geld ze achter de hand moeten hebben.

Het gebeurt vaak dat mensen spaargeld in één keer gebruiken voor een vakantie, zonder rekening te houden met het feit dat er ook nog wel eens een kapotte koelkast vervangen zou moeten worden of een nieuwe televisie moet worden gekocht. Het Nibud adviseert een minimumbedrag om de inventaris mee te vervangen. Met de adviesbedragen moeten vervanging van inventaris maar ook vakanties, een nieuwe auto of onderhoud aan de eigen woning worden betaald.

Adviesbuffer
Eerder onderzoek van het Nibud wees uit dat 90 procent van de Nederlanders graag geld achter de hand heeft. Het Nibud weet niet hoeveel huishoudens in Nederland de advies-bufferbedragen daadwerkelijk hebben. "De adviesbuffer is ruim genomen, maar het gaat om een bedrag waar naar toe gespaard kan worden. Het is de bedoeling mensen aan te zetten meer te gaan sparen, met een doel", aldus een woordvoerster.

Volgens het Nibud is het voor een alleenstaande met een koopwoning en een netto maandinkomen van 1800 euro in de maand slim 11.100 euro spaargeld achter de hand te hebben. Een alleenstaande ouder met twee kinderen, een koopwoning en een inkomen van 2000 euro moet zorgen voor 12.700 op de rekening. Een echtpaar zonder kinderen met een koopwoning en een gezamenlijk inkomen van 2800 euro 13.200 euro.