AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag goed gemutst de dag uit gegaan. Beleggers vonden steun in een lagere olieprijs en een hogere start van de Amerikaanse beurzen. In Amsterdam werd het beursbeeld vooral bepaald door een hoger bod van Staples op Corporate Express.

De AEX-index van meest verhandelde fondsen in Amsterdam sloot 4,75 punten, ofwel 1 procent, hoger op 483,90 punten. De MidKap-index steeg met 8,66 punten (1,3 procent) tot 680,01 punten. Bij het slot van de handel in Amsterdam stonden de graadmeters van Londen en Parijs respectievelijk 0,8 en 1 procent hoger.

De DAX-index van Frankfurt presteerde met een stijging van 0,2 procent minder goed. Dat kwam voornamelijk door koersverliezen in de financiële sector.

Corporate Express
Overnamenieuws rond kantoorartikelenhandelaar Corporate Express zorgde voor een positieve impuls in Amsterdam. De Amerikaanse branchegenoot Staples blijft de overname van Corporate Express najagen en verhoogde opnieuw zijn bod, deze keer van 8 naar 9,15 euro per aandeel. Daarmee hangt Staples een prijskaartje van 1,7 miljard euro aan Corporate Express.

In een poging zich Staples van het lijf te houden, bracht Corporate Express onlangs een bod uit op het Franse Lyreco. Staples maakte dinsdag duidelijk dat het niet geïnteresseerd is in een overname van een combinatie van Corporate Express met Lyreco.

Staples
Als de aandeelhouders van Corporate Express het nieuwe bod van Staples afwijzen, laat Staples het concern links liggen en gaat het naar andere mogelijkheden kijken. Op het Damrak klom het aandeel Corporate Express 6,8 procent hoger tot 8,93 euro.

Ook ArcelorMittal deed goede zaken na een positief analistenrapport van Deutsche Bank. Het aandeel van het op een na zwaarste fonds in de AEX-index steeg 3 procent.

Lehman Brothers
De financiële waarden stonden onder druk door nieuwe zorgen over de kredietcrisis, mede veroorzaakt door mediaberichten dat de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers miljarden dollars uit de markt moet halen als gevolg van de crisis.

Ook negatieve uitlatingen van kredietbeoordelaar Standard & Poor's over de vooruitzichten van de Amerikaanse financiële sector trokken een wissel op de aandelen van de meeste banken en verzekeraars. Aegon en ING daalden respectievelijk 1,2 en 0,04 procent, terwijl Fortis gelijk bleef.

Corio
De vastgoedfondsen Corio en Unibail-Rodamco profiteerden van een rapport van de Amerikaanse zakenbank JPMorgan Chase. Volgens analisten van de bank biedt investeren in de vastgoedsector beleggers een goede bescherming tegen inflatie. Corio steeg 2,2 procent, Unibail-Rodamco werd 1,9 procent duurder.

Op de valutamarkt verloor de euro terrein ten opzichte van de dollar. De euro noteerde 1,5452 dollar in vergelijking met 1,5540 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De olieprijs daalde met 1,3 procent tot 126,10 dollar per vat (van 159 liter) Amerikaanse lichte olie.