AMSTERDAM - Het Amerikaanse Staples zal waarschijnlijk geen bod op Corporate Express uitbrengen als aandeelhouders van de handelaar in kantoorartikelen kiezen voor de combinatie met het Franse Lyreco.

Staples gaat naar mogelijkheden buiten Corporate Express kijken als de aandeelhouders het bod afwijzen, zo stelde bestuursvoorzitter Ron Sargent van het Amerikaanse concern dinsdag. "Als de aandeelhouders beslissen dat hun toekomst bij Lyreco ligt, gaan we iets anders doen."

Een overname van Lyreco zou voor de Amerikanen te veel problemen met de mededingingsautoriteiten opleveren. "In Europa, Canada en Australië is een combinatie met Corporate Express en Lyreco niet zonder meer mogelijk vanwege bestaande regelgeving."

Aandeelhouders
In de komende weken praat Staples met aandeelhouders van Corporate Express om ze te bewegen tegen de overname van Lyreco te stemmen en hun stukken aan te melden voor het overnamebod van 9,15 euro per aandeel.

"We verwachten nog meer steun te krijgen", aldus de topman. Staples stelt dat inmiddels bijna een kwart van het aandelenkapitaal van Corporate Express het bod steunt. Dat deel van de aandelen is in handen van investeringsfondsen.

Ontslagen
Volgens het Amerikaanse bedrijf zullen er weinig ontslagen vallen bij de overname van Corporate Express. Sargent: "De overname is ongecompliceerd. We zijn geen concurrent van Corporate Express in Europa. We zullen de mensen hard nodig hebben om de voor ons nieuwe zakelijke markt te betreden." Staples is met name actief op de consumentenmarkt, terwijl Corporate Express alleen zakelijke afnemers bedient.

Corporate Express en Lyreco lieten vorige maand weten synergievoordelen te zien in een combinatie van hun twee bedrijven, waarbij ook ontslagen zullen vallen. Hoeveel banen er sneuvelen, konden de bedrijven toen niet aangeven.

Staples houdt waarschijnlijk het hoofdkantoor van Corporate Express in Amsterdam als uitvalsbasis voor de activiteiten in Europa.