AMSTERDAM - RTL en NOS zijn deze week allebei, vlak voor het EK Voetbal, begonnen met (het verbeteren van) mobiele diensten. Zo komt de commerciële zender vanaf donderdag met RTL 24; een speciaal voor de mobiele telefoon ontwikkelde nieuwszender.

Bovendien wordt de website van RTL Nieuws geschikt gemaakt voor mobiele telefoons.

De NOS blijft niet achter. Deze publieke omroep presenteerde dinsdag een zogenoemd mobiel platform. Via deze toepassing is het mogelijk om bijvoorbeeld het laatste NOS Journaal in de trein te bekijken, Teletekst te raadplegen en ook om rechtstreekse beelden van de Olympische Spelen te volgen.

Gratis
"Het hart van het mobiele platform van de NOS is de speciaal ontwikkelde NOS Mobiel-applicatie die mensen gratis kunnen installeren op hun mobiele telefoon. Via dit stukje software krijgt het publiek direct toegang tot Teletekst, het laatste NOS Journaal, sportnieuws, weerberichten, verkeersinformatie en live televisie via de nieuwszender NOS Journaal 24 en themakanaal Politiek 24", legt een NOS-zegsvrouw uit.

"Daarnaast kunnen alle grote sportevenementen, waarvan de NOS de mobiele rechten heeft, rechtstreeks worden gevolgd. De Olympische Spelen in China zijn bijvoorbeeld via minimaal zes parallelle tv-kanalen te volgen op de mobiele telefoon. Het aanbod voor de mobiele kijker is dus breder dan de uitzendingen op Nederland 1. De mobiele kijker bepaalt via NOS Mobiel zijn eigen Olympische programma."

Volgens de woordvoerster kan op korte termijn via dezelfde applicatie een selectie uit Uitzending Gemist beschikbaar komen. Het gebruik van NOS Mobiel is gratis, maar de dataverbinding van de mobiele telefoon kan wel extra kosten opleveren.