DEN HAAG - Diverse provincies hebben dinsdag aangekondigd dat ze de vervoersbedrijven gaan korten wegens de stakingen in het openbaar busvervoer. Bij elkaar opgeteld gaat het om miljoenen euro's. Dat blijkt uit een rondgang langs de provincies, die door het ANP is uitgevoerd.

De grootste financiële strop dreigt te komen van het OV-bureau Groningen Drenthe. Dat heeft haar betalingen aan Arriva stopgezet. Het bureau wordt aangestuurd door beide provincies en de gemeente Groningen en is verantwoordelijk voor de uitbesteding van het openbaar vervoer. De betalingen aan het vervoersbedrijf à 300.000 euro per dag zullen worden ingehouden zolang de algehele stakingen voortduren, zo liet het bureau weten.

Verder onderzoekt de provincie Groningen de mogelijkheid van een kort geding tegen de werkgevers en werknemers in het openbaar vervoer. Hiermee wil het provinciebestuur de partijen dwingen een oplossing te vinden voor de impasse waarin het overleg verkeert. Woensdagavond wordt bekendgemaakt of het kort geding doorgaat.

De provincie Zuid-Holland gaat Connexxion korten voor ongeveer 250.000 euro per stakingsdag. Mocht Groningen juridische stappen nemen tegen de partijen in het cao-conflict, dan steunt Zuid-Holland de collega's in het noorden.