AMSTERDAM - Een klacht die door een rechtbank in Delaware geopenbaard is, werpt nieuw licht op de recent afgeketste overnameperikelen rond Microsoft en Yahoo.

De klacht, die was ingediend door aandeelhouders van Yahoo, betreft een afvloeiingsplan voor werknemers dat Yahoo invoerde ten tijde van de ongewenste overnameplannen van de softwaregigant.

Volgens schattingen van Yahoo zou het plan tussen de 462 miljoen en 2,1 miljard dollar toevoegen aan de kosten van Microsoft, gebaseerd op het eerste bod dat 31 dollar per aandeel bedroeg oftewel 44,6 miljard voor de hele onderneming, zo schrijft The Wall Street Journal.

Dwarsbomen
De aandeelhouders die verantwoordelijk zijn voor de klacht, verdenken Yahoo ervan het personeelsplan speciaal in het leven geroepen te hebben om Microsoft te dwarsbomen. Zij vinden de regeling volgens de Amerikaanse zakenkrant 'hoogst ongewoon' en denken dat het bedrijf een soepele integratie op deze manier wilde belemmeren.

De melding van de rechtbank stelt bovendien dat Microsoft een jaar eerder al een bod op Yahoo heeft gedaan. Het bedrijf wilde in januari vorig jaar 40 dollar per aandeel betalen. Toenmalig Yahoo-bestuursvoorzitter Terry Semel zou dit in een brief van de hand gewezen hebben.

Microsoft trok zijn laatste bod op Yahoo officieel in op 3 mei. Het concern meldde toen wel in gesprek te blijven met Yahoo over mogelijke transacties.