PARIJS - Franse vrachtwagen- en taxichauffeurs hebben het verkeer rond Parijs dinsdag ontregeld uit protest tegen de sterk gestegen brandstofprijzen. Een konvooi van vrachtwagens en taxi's blokkeerde de ringweg rond Parijs door met een slakkengang richting het zakendistrict La Défense te rijden.

Het hoofd van de Franse truckersbond OTRE, Gilles Mathelié-Guinlet, sprak van een belegering van de A86. "We eisen dat de dieselprijs wordt vastgezet op het niveau dat we in januari overeen zijn gekomen, dat is 98 cent per liter." aldus Mathelié-Guinlet.

De verkeersacties passen in de lange reeks van protesten tegen de hoge brandstofprijzen door boeren, vissers, ambulance- en vrachtwagenchauffeurs. Zij roepen allemaal de Franse regering op hen te compenseren voor de prijsstijgingen.

Total
In La Mède, vlakbij Marseille, blokkeert een tiental vrachtwagens de toegang tot de olieraffinaderij van Total. Dit is dezelfde raffinaderij waar maandag een blokkade door wijnboeren werd opgeheven en waar vorige week protesterende vissers met traangas werden verjaagd.

Protesterende boeren hebben maandagavond in de regio La Creuse de deuren van verschillende gemeentehuizen dichtgemetseld. Andere boeren blokkeren sinds maandagavond een brandstofdepot van Total in Lyon.

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de vissers inmiddels een compensatieregeling beloofd. Daarnaast wil de regering het mogelijk maken voor vrachtvervoerders om de hogere brandstofprijzen door te rekenen aan hun klanten.