AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven negeert aanbevelingen van de commissie-Frijns als het gaat om afkoopsommen voor bestuurders. Dat meldde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Afgelopen december bracht de commissie-Frijns een rapport uit over de naleving van goed ondernemingsbestuur. Volgens de VEB stelde de commissie toen dat bedrijven afkoopsommen voor vertrekkende bestuurders onverwijld moeten publiceren.

De VEB constateert echter dat de regel niet wordt nageleefd. "Sinds 1 januari 2008 zijn 24 bestuurders vertrokken of hebben aangekondigd te vertrekken. Geen enkele onderneming heeft zich aan het advies van de commissie-Frijns gehouden", aldus de VEB.

Gedwongen vertrek
De VEB wijst erop dat ondernemingen vertrekpremies wel melden, maar dat pas doen in het jaarverslag. "Dit betekent in de praktijk dat beleggers maximaal 1,5 jaar op deze belangrijke informatie moeten wachten. De hoogte van de afkoopsom is een belangrijke indicator van in hoeverre een bestuurder al dan niet gedwongen heeft moeten opstappen", aldus de beleggersvereniging.

Het meest in het oog springende voorbeeld van ondoorzichtige vertrekpremies deden zich volgens de VEB bij voetbalclub Ajax voor, rond de bestuurder Martin van Geel. "Volgens het persbericht zou Van Geel uit zichzelf zijn opgestapt, maar vervolgens blijkt dat hij een forse afkoopsom mee heeft gekregen", aldus de VEB.

Op woensdag publiceert de commissie-Frijns een evaluatierapport. Hierin staat in hoeverre het bedrijfsleven aanbevolen gedragscodes heeft nageleefd.