LONDEN - De hoge prijs van olie en andere grondstoffen op de wereldmarkt is het resultaat van speculatie en kan makkelijk leiden tot een beurscrash, meent de Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times.

De Britse Financial Times heeft inzage gehad in een toespraak die Soros later op de dinsdag houdt voor een commissie van de Amerikaanse Senaat. Volgens Soros is een groot deel van de prijsstijgingen te wijten aan institutionele beleggers en investeringsfondsen die sinds kort veel geld pompen in beleggingsproducten die speculeren op de toekomstige prijs van grondstoffen.

Een en ander doet, aldus Financial Times, superbelegger Soros denken aan de situatie die voorafging aan de beurscrash op 'Zwarte Maandag' 19 oktober 1987. Er is volgens Soros sprake van een "zeepbel in de maak".

Een snelle instorting van de beurzen verwacht Soros vooralsnog niet. Maar hij vindt het wel raadzaam om speculatie op grondstoffen te ontmoedigen. Op welke manier dat zou moeten is onduidelijk. Overheidsregulatie is wat Soros betreft uit den boze.