AMSTERDAM - Corporate Express zal het verhoogde bod van het Amerikaanse concern Staples, dat dinsdagochtend bekend werd gemaakt, in overweging nemen. Dat laat de kantoorinrichter weten.

'Het bedrijf heeft notie genomen van de aankondiging van Staples en zal na een grondige overweging met een mededeling komen', zo meldt het concern op zijn website. 

Staples liet dinsdag weten zijn bod op Corporate Express te verhogen van 8 euro naar 9,15 euro per aandeel. Bovendien roept het bedrijf alle Corporate Express-aandeelhouders op het bod dat de handelaar in kantoorartikelen op zijn Franse branchegenoot Lyreco heeft uitstaan, af te wijzen.

Gestanddoening
Het Amerikaanse concern meldt dat inmiddels 23,3 procent van de Corporate Express-aandeelhouders hebben aangegeven hun aandelen aan te zullen bieden. Staples zal het bod gestand doen bij aanmelding van 51 procent van de aandelen, een verlaging ten opzichte van de eerdere conditie, die op een percentage van 75 procent stond.

Corporate Express en Staples zijn al een tijd verwikkeld in een overnamestrijd. De Nederlandse onderneming deed onlangs een poging het Franse Lyreco in te lijven, om zo een overname door Staples te blokkeren. Het bod op Lyreco, dat op 21 mei uit de doeken gedaan werd, bedraagt 1,73 miljard euro.

Risico's
‘Met dit verhoogde bod is er geen twijfel meer mogelijk dat dit de beste keuze is voor de aandeelhouders van Corporate Express', stelt Staples-topman Ron Sargent. ‘Het bod voorziet in zekere en onmiddelijke waarde, zonder de significante risico's die verbonden zijn aan de lange-termijnplannen van Corporate Express, met of zonder Lyreco.'

Het nieuwe bod betekent een verhoging met 26 procent ten opzichte van het eerste bod dat Staples deed, op 19 februari. Het Amerikaanse bedrijf legde toen, na twee weken van aanhoudende marktgeruchten omtrent een mogelijke overname, een bod van 7,25 euro per aandeel op tafel. Het bod van 9,15 euro per aandeel waardeert Corporate Express op 1,7 miljard euro, evenveel als het bedrijf zelf op zijn Franse sectorgenoot heeft geboden.

Mededingingsautoriteiten
Staples heeft inmiddels toestemming van de Amerikaanse en Canadese mededingingsautoriteiten voor de beoogde overname en ‘heeft er vertrouwen in dat ook de autoriteiten in de Europese Unie op uiterlijk 17 juni in zullen stemmen'.

Het bedrijf benadrukt verder de risico's die verbonden zijn aan de overname van Lyreco. Staples vindt dat deze gebaseerd is op het bereiken van ‘onrealistische doelen'. Bovendien noemt het concern ‘het inconsistente verleden van Corporate Express, de verzwakkende Amerikaanse en wereldwijde economie' en de hoge mate van onzekerheid die de geplande overname van Lyreco met zich meebrengt.

Corporate Express benadrukte vandaag in een circulaire dat het eerdere bod van 8 euro per aandeel ‘de onderneming significant onderwaardeert en zijn vooruitzichten niet weerspiegelt, laat staan de veronderstelde waardevermeerderende overname van Lyreco'. Het concern roept zijn aandeelhouders op tijdens de aandeelhoudersvergadering van 18 juni vooral voor de Lyreco-transactie te stemmen.