AMSTERDAM - Staples heeft zijn kansen om de Nederlandse kantoorartikelenleverancier Corporate Express over te nemen, enorm vergroot. Dat stellen analisten. Dinsdag verhoogden de Amerikanen hun bod van 8 euro naar 9,15 euro per aandeel.

"Het bod van Staples is verpletterend", zo meent analist Fernand de Boer van zakenbank Petercam. Er is geen keuze meer, vindt analist Martijn den Drijver van SNS Securities. "Aandeelhouders gaan voor het geld."

Corporate Express en Staples zijn verwikkeld in een overnamestrijd. Het Nederlandse bedrijf probeert een overname door Staples te voorkomen door zelf de Franse branchegenoot Lyreco te kopen voor 1,7 miljard euro.

Overnamedrempel
"Met name het verlagen van de overnamedrempel van 75 naar 51 procent geeft de doorslag", aldus analist Martijn den Drijver van SNS Securities. Staples heeft al 23 procent toegezegd gekregen.

Volgens analist Johan van den Hooven van zakenbank Theodoor Gilissen lijkt het met deze voorwaarden aantrekkelijk voor beleggers het geld te accepteren. "Het is kiezen tussen de korte termijn contanten of de lange termijnwaarde van de combinatie met Lyreco", aldus Van den Hooven.

Ondergewaardeerd
Analist Maarten Bakker van Fortis meent dat het ook een kwestie is van wat de andere aandeelhouders doen. "Beleggers willen niet alleen staan." Volgens hem wordt Corporate Express door het nieuwe bod nog steeds ondergewaardeerd.

Alle analisten verwachten dat Corporate Express ook het verhoogde bod als te laag van de hand zal wijzen.