AMSTERDAM - Sport levert een belangrijke bijdrage aan de economie. Dat is één van de redenen waarom Nederland zich volgens minister Van der Hoeven in 2028 kandidaat moet stellen voor de Olympische Spelen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Van der Hoeven baseert zich op het rapport 'De economische betekenis van sport in Nederland' dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd. Het is voor het eerst dat er een dergelijk rapport gemaakt is.

Nederlanders spenderen jaarlijks 9,4 miljard euro aan sport. Hiervan is 68 procent afkomstig van de sporters zelf. Acht procent wordt door sponsors in het laatje gebracht en 24 procent door overheden.

Werkgelegenheid
Sport creëert ruim 82.000 arbeidsplaatsen aan directe werkgelegenheid. Nederland kent een aantal wereldmarktleiders op het gebied van sport, die een flink belang voor de Nederlandse export hebben. De totale exportwaarde wordt geraamd op 1,1 miljard euro in 2006. De belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, België en Frankrijk.
 
Textielconcern TeCate levert bijvoorbeeld de kunstgrasvelden waarop tijdens de Olympische Spelen in Peking de hockeywedstrijden gespeeld zullen worden. Verder vindt de klapschaats van Maple Skate wereldwijd aftrek, terwijl ook de turntoestellen van Janssen-Fritsen en de sportvoeding van DSM belangrijke exportproducten vormen. 

Sport levert niet alleen maar geld op. De jaarlijkse medische kosten van sportblessures bedragen 220 miljoen euro, terwijl de indirecte kosten van blessures, in de vorm van arbeidsverzuim, nog eens zo'n 380 miljoen euro kosten.

Overgewicht
Daar staat tegenover dat stoppen met sporten Nederland ongeveer 700 miljoen euro kost als gevolg van aandoeningen en verhoogd arbeidsverzuim.

Bovendien levert sport een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de zes procent sterfgevallen die ontstaan door onvoldoende lichaamsbeweging. Verder vermindert het de medische kosten als gevolg van ongezond gedrag, overgewicht en hoge bloeddruk. Sporten kan een besparing opleveren aan medische kosten van 2,8 miljard tot 5,1 miljard euro.

Tweederde van de Nederlanders beoefent actief een sport. Daarnaast bezoekt 35 procent van de Nederlanders sportwedstrijden.