AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam is maandag begonnen met het hoger beroep in de strafzaak tegen drie ex-bestuursleden en een voormalig commissaris van Ahold.

Tijdens de eerste zittingsdag was er veel aandacht voor accountantsfirma Deloitte, die de boeken bij Ahold controleerde. "De rol van Deloitte blijft ons bezighouden", aldus advocaat Jan Sjöcrona, die verdachten Jan Andreae en Roland Fahlin vertegenwoordigt.

Opheldering
Het Openbaar Ministerie (OM) zou niet alle informatie hebben ontvangen van Deloitte en heeft de firma vorige week in een brief gevraagd om opheldering, aldus de advocaat-generaal maandag. Volgens Deloitte is sprake van een misverstand en is de niet vrijgegeven informatie niet relevant voor de zaak.

"We moeten volledige inzage krijgen in wat Deloitte heeft verzameld", aldus Sjöcrona. "Het kan niet zo zijn dat we in onzekerheid blijven verkeren. We kunnen niet beoordelen of dat wat ontbreekt, relevant is."

Het OM heeft bij het accountantskantoor inmiddels alle ontbrekende informatie opgevraagd. Bovendien besloot het hof maandag om Deloitte-accountant John van de Dries toe te voegen aan de getuigen die de komende maand worden gehoord in de affaire.

Twee getuigen
Maandag werden verder de eerste twee getuigen gehoord, in aanwezigheid oud-topman Cees van der Hoeven, ex-bestuurslid Andreae en voormalig commissaris Fahlin. De vierde verdachte in het boekhoudschandaal, voormalig financieel directeur Michiel Meurs, was maandag niet aanwezig. De getuigenissen leverden weinig vuurwerk op.

De rechtbank veroordeelde alweer twee jaar geleden de drie bestuurders tot voorwaardelijke celstraffen wegens hun aandeel in de fraudezaak die Ahold in 2003 deed wankelen. Ze kregen ook boetes opgelegd tot 225.000 euro. Fahlin werd vrijgesproken. De andere drie willen ook vrijspraak, maar het OM eist juist onvoorwaardelijke celstraffen.

Sobi
Parallel aan de strafzaak voor het gerechtshof loopt bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven een tuchtzaak tegen de accountant van Deloitte.

De zaak is aangespannen door de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi), die meent dat de accountant heeft gefaald bij het controleren van de boeken van Ahold. De uitspraak, die op 10 juni wordt verwacht, kan bepalend zijn voor de haalbaarheid van claims tegen het accountantskantoor.

Het gerechtshof doet naar verwachting op zijn vroegst in november uitspraak.