FRANKFURT - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft maandag zijn voorspelling voor de economische groei in de eurozone verhoogd. Het IMF voorziet nu voor dit jaar een groei van gemiddeld 1,75 procent.

In april ging het fonds nog uit van een gemiddelde groei van 1,4 procent voor de vijftien landen die de euro als betaalmiddel hebben. Voor 2009 verwacht het instituut een groei van 1,25 procent.

De vooruitzichten voor 2008 werden naar boven bijgesteld op grond van de groeicijfers over het eerste kwartaal van dit jaar, die sterker waren dan verwacht. Voor de rest van dit jaar houdt het IMF wel vast aan de eerdere voorspelling van een afzwakkende economische groei en aanhoudend hoge inflatie in de eurozone.

Rentebeleid
Het IMF sprak daarnaast zijn steun uit voor het rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Met het oog op de sterk gestegen inflatie acht het fonds het "passend om de rentetarieven gelijk te houden". Eerder had het IMF gesteld dat de ECB ruimte had de rente te verlagen.

In tegenstelling tot de Amerikaanse en Britse centrale banken heeft de ECB zijn rentetarieven het afgelopen jaar niet verlaagd, juist met het oog op de hoge inflatie. In mei kwam de inflatie in de eurozone uit op een recordniveau van 3,6 procent. De ECB mikt op een inflatie onder de 2 procent.

Het IMF verwacht dat de inflatie in de vijftien eurolanden de komende tijd gemiddeld hoger dan 3 procent blijft en pas eind volgend jaar weer onder de 2 procent komt.