FRONTIGNAN/MARSEILLE - De Franse oproerpolitie heeft maandagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade die wijnboeren hadden opgeworpen bij een oliedepot in de plaats Sète.

De politie zette traangas in om de boeren, die betoogden tegen de hoge brandstofprijzen, weg te krijgen. Elders konden truckers hun blokkade van een raffinaderij voortzetten.

Loopgraven
Ongeveer zestig wijnboeren, lid van de vakbond Jeunes Agriculteurs, verzamelden zich in de nacht van zondag op maandag bij het oliedepot. Zij staken autobanden in brand en groeven loopgraven.

Enkele betogers blokkeerden ook een nabijgelegen spoorlijn en verstoorden het treinverkeer. De boeren eisten de afschaffing van alle belastingen op brandstof.

Enkele tientallen vrachtwagenchauffeurs en taxi's stelden maandagochtend ook een blokkade op rond de raffinaderij van Total op in La Mède aan de Middellandse Zee. Het gaat om dezelfde raffinaderij die vorige week door vissers werd geblokkeerd. De politie zette toen traangas in om de vissers weg te krijgen, maar liet de truckers maandag vooralsnog met rust.

Geen nieuwe acties
Een woordvoerder van de chauffeurs zei te vertrekken als de politie daar om zou vragen. "Zonder rellen kunnen wij beter terugkomen." De meeste Franse vissers zijn maandag weer aan het werk gegaan na drie weken van protesten en blokkades. Een vakbondsleider liet weten voor deze week geen nieuwe acties te verwachten.