NIJKERK - Melkproducent Friesland Foods kan geen dagverse melkproducten meer leveren aan de supermarkten. De producent verwacht dat in de loop van de maandagochtend lege schappen ontstaan in de supermarkten die zij beleveren. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd.

Friesland Foods is na Campina de grootste melkproducent van Nederland. Dagverse producten zijn melk, yoghurt, vla en pap.

Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen tegen de Dutch Dairymen Board om de blokkade van de fabriek in Nijkerk opgeheven te krijgen. Dat kort geding dient maandagmorgen in de rechtbank van Haarlem.

Blokkades
Boze melkveehouders blokkeren nog steeds de melkfabrieken in Nijkerk (Friesland Foods) en Heiloo (Campina). De DDB is niet van plan de blokkades op te heffen, laat een woordvoerster weten. Eerdere blokkades zijn wel opgeheven maar juist deze twee locaties leveren de supermarkten de dagverse producten. "Dat merkt de consument het eerst."

En dat is volgens de Dairyboard precies de bedoeling. "Anders krijgt deze problematiek geen aandacht." Volgens de woordvoerster krijgen de actievoerende boeren steeds meer steunbetuigingen van boeren die geen lid zijn. "Van de industrie hebben we niks gehoord, ook niet van LTO."

Campina
Campina ondervindt vooralsnog geen leveringsproblemen door de blokkade van de fabriek in Heiloo. "We hebben veel andere locaties." De coöperatie "kijkt de situatie aan" en is erg benieuwd wat het kort geding van de concurrent oplevert.

Campina wijst erop dat veel leden het niet eens zijn met de acties. De woordvoerster memoreert dat de melkprijzen vorig jaar juist erg hoog waren. "Zo werkt de markt." De acties van nu leveren een "extra onvoorziene kostenpost" op, die juist weer effect kan hebben op de prijs.