BRUSSEL - De ministers van Financiën van de eurolanden komen maandag en dinsdag bijeen om het tienjarig bestaan van de Europese Centrale Bank te vieren. De ECB regelt de rentekoers in de eurolanden en geeft de eurobiljetten uit.

De ministers menen dat de euro een groot succes is, ondanks de slechte reputatie bij sommigen. De bewindslieden bespreken wel vast enkele verbeteringen voor het bestuur van de euro, zoals hechtere samenwerking op het gebied van belasting en begrotingen.

Minister Wouter Bos en zijn collega's geven de regeringsleiders naar verwachting een positief advies over invoering van de euro in Slowakije. Het Oost-Europese land wil de Europese eenheidsmunt in januari als officieel betaalmiddel. Slowakije voldoet als zestiende EU-land aan de criteria, hoewel enkele Duitse Europarlementsleden vrijdag nog pleiten voor een jaar uitstel.

Btw
De Franse president Nicolas Sarkozy had de ministers gevraagd dat de bewindslieden zijn idee bespreken om de btw op brandstof te bevriezen. Maar dat verzoek is afgewezen door voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep. Hij wijst op een EU-afspraak uit 2005 om niet te morrelen aan accijns en btw op brandstof.

De ministers spreken wel over de alsmaar stijgende voedselprijzen. Tarwe is in Europa 80 procent duurder geworden vergeleken met vorig voorjaar. De prijs van boter steeg 60 procent en kippenvlees 30 procent. De inflatie in de eurozone is inmiddels 3,6 procent: het hoogste in zestien jaar.

Garantiestelsels
De bewindslieden kijken volgens de agenda ook hoe ze garantiestelsels voor bankklanten kunnen harmoniseren. Als een bank failliet gaat krijgen de rekeninghouders in elk EU-land minstens 20.000 euro vergoedt. Maar deze regels verschillen sterk per land. Zo garandeert Nederland in bepaalde gevallen tot 80.000 euro.