BERLIJN - Het spionageschandaal rond Deutsche Telekom is het werk van "enkele rotte appels". De meerderheid van de werknemers doet zijn werk correct, zo zei de topman van de Duitse telecomgigant zondag.

"Alle persoonlijke gegevens zijn bij Deutsche Telekom veilig", stelde René Obermann het publiek gerust in de krant Bild. Deutsche Telekom kwam vorige week in opspraak omdat journalisten en eigen managers zouden zijn bespioneerd, onder meer via het telefonienetwerk.

Het bedrijf gaf toe dat het een onderneming had ingehuurd om gesprekken te "registreren" maar sprak krantenberichten tegen als zouden gesprekken zijn afgeluisterd. Deutsche Telekom wilde op deze manier vaststellen hoe gevoelige informatie bij de pers terecht kwam.

Obermann sprak in het interview elke persoonlijke betrokkenheid bij het schandaal tegen. Hij staat vanaf 2006 aan de top van het bedrijf, eerder bekleedde hij lagere functies. Het blad Der Spiegel meldde dat een van de ondergeschikten van Obermann opdracht zou hebben gegeven tot de spionage. De topman zei tegen Bild hiervan niets af te weten.

Spionageactiviteiten
Een voormalige medewerker van Deutsche Telekom die tot 2004 verantwoordelijk was voor de veiligheid binnen het bedrijf, meldde zaterdag op de Duitse televisie dat de onderneming zich al langere tijd inliet met spionageactiviteiten. Er zou al een en ander aan de hand zijn geweest onder ex-topman Ron Sommer, die het bedrijf in 2002 verliet.

De krant The Financial Times Deutschland meldde donderdag dat journalisten van de krant in 2000 slachtoffer zijn geworden van spionage. Maar Deutsche Telekom sprak in een persbericht van "onverstandig gebruik van data" in 2005 en 2006.

Het Duitse Openbaar Ministerie is inmiddels een onderzoek gestart naar de affaire. Donderdag werden het hoofdkwartier en andere kantoren van Deutsche Telekom doorzocht. Voormalige topmannen Kai-Uwe Ricke en Klaus Zumwinkel zouden onderwerp zijn van het onderzoek.