AMSTERDAM - Het zwaartepunt van het financiële nieuws ligt in de tweede helft van de komende week. Vrijdag komt supermarktconcern Ahold met cijfers over het eerste kwartaal. In de Verenigde Staten wordt op deze dag het belangrijke macrocijfer over de werkgelegenheid bekendgemaakt.

 De aandacht van beleggers gaat verder uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank op donderdag.

De resultaten van Ahold zullen waarschijnlijk op meer belangstelling van handelaren kunnen rekenen dan het hoger beroep dat maandag begint in de strafzaak tegen voormalige bestuursleden van het concern.

In het grootste boekhoudschandaal in de Nederlandse geschiedenis eisen drie voormalige topbestuurders die eerder tot voorwaardelijke celstraffen en boetes waren veroordeeld, vrijspraak. Ahold heeft inmiddels schoon schip gemaakt en keert voor het eerst sinds 2002 weer dividend uit.

Omzetdaling
Begin mei rapporteerde Ahold een groter dan verwachte omzetdaling van 1,3 procent in het eerste kwartaal. De daling was vooral te wijten aan de zwakke dollar. Het concern haalt iets meer dan de helft van zijn omzet uit de Verenigde Staten, waar het een zogeheten verbeterprogramma doorvoert. De Nederlandse Albert Heijn kon een omzetstijging van 13,5 procent schrijven.

Voordat Ahold zijn stempel op het einde van de week drukt, zal de stemming op de beurs voor een belangrijk deel worden bepaald door de olieprijs. Afgelopen week deed de olie een stapje terug en kregen beurzen wat lucht. "De kou is nog niet uit de lucht, maar het sentiment lijkt te verbeteren. Alles is wat vriendelijker", aldus René Bastiaenen, vermogensbeheerder bij Eureffect.

Dezelfde indruk maakten afgelopen week ook de beurzen in New York. De lagere olieprijs en onverwacht meevallende macrocijfers over de Amerikaanse economie voedden de hoop dat de VS een echte recessie zou kunnen ontlopen.

Banen
Onzeker is nog of een nieuwe lading economische data deze week de positieve stemming zal bevestigen. Analisten verwachten in mei een aanzienlijk sterkere daling van het aantal banen in de VS dan in de maand daarvoor.

Om de Europese economie in goede conditie te houden, zal de Europese Centrale Bank donderdag waarschijnlijk de rente onveranderd laten op 4 procent. De opnieuw gestegen inflatie in de eurozone, in mei volgens voorlopige cijfers 3,6 procent op jaarbasis, geeft de bank geen ruimte de rente te verlagen. Angst voor het aanwakkeren van een economische krimp laat geen mogelijkheid voor een verhoging van het tarief, aldus analisten.