AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam begint maandag met het hoger beroep in de strafzaak tegen drie ex-bestuursleden en een voormalig commissaris van Ahold. Het 'grootste boekhoudschandaal in de Nederlandse geschiedenis' begint dan aan zijn laatste hoofdstuk.

De rechtbank veroordeelde de drie bestuurders, topman Cees van der Hoeven, financieel directeur Michiel Meurs en bestuurslid Jan Andreae, in mei 2006 tot voorwaardelijke celstraffen wegens hun aandeel in de fraudezaak die Ahold in 2003 deed wankelen. Ze kregen ook boetes opgelegd tot 225.000 euro. Ex-commissaris Roland Fahlin werd vrijgesproken.

De overige drie willen ook vrijspraak. Het Openbaar Ministerie (OM) eist juist onvoorwaardelijke celstraffen.

Gerommel
De zaak speelt ondertussen al ruim vijf jaar. Eind februari 2003 schokte Ahold de financiële wereld met het bericht dat de jaarcijfers van 2001 en over de eerste drie kwartalen van 2002 moesten worden herzien wegens gerommel met de boeken bij dochteronderneming US Foodservice. Er was voor honderden miljoenen geknoeid.

De rechtbank oordeelde in het geval van de drie bestuurders dat hun handelswijze het Nederlandse bedrijfsleven "in ernstige mate" had geschaad. Maar anders dan het OM had geëist, hoefden ze niet de cel in.

Schikking
Ahold zelf heeft inmiddels schoon schip gemaakt. Het concern trof met gedupeerde aandeelhouders een schikking van in totaal 1,1 miljard dollar (ruim 900 miljoen euro). US Foodservice, de bron van alle ellende, is verkocht, en voor het eerst sinds 2002 keert het concern weer dividend uit.

Het hof doet naar verwachting op zijn vroegst in november uitspraak.