
NU+ Zo maak je nieuwe vrienden als je dat lastig vindt
Het is logisch dat je vriendschappen door de jaren heen veranderen, zegt Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht aan de Universiteit Leiden.
Je gaat naar een andere school, een andere studie volgen, krijgt andere interesses of verliest elkaar uit het oog door een verhuizing of het krijgen van kinderen.
Maar of het nou is omdat je het gevoel hebt dat je vrienden je eigenlijk helemaal niet begrijpen, het contact bent verloren of nooit vrienden hebt gehad. Wat helpt om te achterhalen hoe dat zo is gekomen, is jezelf beter leren kennen.
Dat ziet Jan Willem van de Maat van Movisie, een landelijk kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken. Hij houdt zich bezig met sociale netwerken en eenzaamheid. "Als je nieuwe vrienden wil maken, helpt het om te achterhalen wat jij zelf leuk vindt om te doen, in plaats van wat er van je wordt verwacht."
Volg Mentale Gezondheid
Zoek je de plekken op waar je dat kunt doen, dan kom je vanzelf gelijkgestemden tegen. En heb je geen vrienden, maar wil je die wel graag, dan is het goed om je eigen gedrag en denkpatronen onder de loep te nemen.
"Ik sprak met mensen die zeiden dat ze zich terugtrokken zodra ze zich eenzaam begonnen te voelen", zegt Van de Maat. "Zij hadden bepaalde beschermingsmechanismen ontwikkeld waardoor ze zichzelf niet lieten zien."
Maar door jezelf open te stellen, wordt het voor een ander ook makkelijker om contact te maken. En vergeet niet dat het tijd kost om een vriendschap op te bouwen. "Ik zie dat mensen soms te snel, te veel willen. Dat kan mensen ook afschrikken."
Tips voor het ontmoeten van nieuwe mensen
- Sluit je aan bij een club of vereniging: voor bijvoorbeeld groepsportlessen of pottenbakken of vingerverven.
- Ga vrijwilligerswerk doen: op deze manier draag je niet alleen een steentje bij, maar heb je ook de kans gelijkgestemden te ontmoeten.
- Volg een cursus: of het nou een taal of het leren van een nieuwe vaardigheid is. Wellicht kan je elkaar helpen door samen te oefenen.
- Ga op groepsreis: hierdoor kun je op een ontspannen manier mensen van je eigen leeftijd tegenkomen en tegelijkertijd op een reis nieuwe dingen ontdekken.
'Je hoeft niet met iedereen even hecht te zijn'
Het vinden van gelijkgestemden kan ook online. "Bijvoorbeeld via websites als MeetUp. En in alle gemeenten zijn vrijwilligers- en welzijnsorganisaties die helpen bij het verbeteren van je sociale netwerk", tipt Van de Maat.
Volgens de Movisie-deskundige is het 't beste om een divers samengesteld netwerk te hebben. "Van buren tot aan kennissen en goede vrienden. Je hoeft niet met iedereen even hecht te zijn, soms is juist een frisse blik van iemand die iets verder van je afstaat heel fijn."
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen