Hoe modereert de NUjij-redactie? Speelt de persoonlijke mening van de moderatoren hierbij een rol? En waarom komt mijn reactie soms niet door? Tijdens ons maandelijkse spreekuur met de NUjij-redactie kun je al je vragen over ons reactieplatform stellen aan onze moderatoren.

Het vragenuurtje is afgelopen. Dank voor alle goede vragen!

Je kunt dan denken aan vragen over ons of ons moderatiebeleid. Voor vragen over NU.nl in het algemeen wordt een apart spreekuur met de hoofdredactie gehouden.

Stel al je vragen

Het concept van de vragensessie is simpel: jij stelt je vraag door dit formulier in te vullen en onze moderatoren geven vanaf 14.00 een uur lang antwoord op de beste en meestgestelde vragen. De antwoorden verschijnen in het liveblog hieronder. Benieuwd naar de vorige edities? Klik dan hier.

En met de vraag van Jk83 zijn we alweer aan het einde beland van het Vragenuur. Dank voor alle goede vragen, en tot de volgende!
woensdag 23 maart om 13:53
Vraag van Jk83: "Door een gebrek aan terugkoppeling van de keuzes van de moderatoren kan onbegrip ontstaan bij de gebruikers. Is hier iets aan te doen?"

We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn over ons beleid - vandaar ook dit soort vragenuurtjes - maar door de enorme groei die NUjij de afgelopen jaren heeft doorgemaakt blijkt het moeilijk om bij iedereen de terugkoppeling te geven die we graag zouden willen. Totdat we daar een goeie technische oplossing voor hebben bedacht (en vooral geprogrammeerd), is iedereen met vragen over ons beleid wel altijd welkom in onze mailbox (nujij@nu.nl), daar zit altijd wel een collega klaar om alle vragen over ons beleid (of over niet geplaatste reacties) te beantwoorden.
woensdag 23 maart om 13:51
Vraag van PrimeN: "Hoeveel reacties komen er per dag binnen?"

Dat hangt natuurlijk van het nieuws af, maar we krijgen er dagelijks zo'n 30.000 binnen. Een ruime verdubbeling vergeleken met het begin van de coronacrisis, en de aantallen blijven vooralsnog stijgen. Dat betekent echter ook dat we een hoop nieuwe moderatoren hebben moeten aannemen en afhankelijk geworden zijn van onze moderatie-AI Maura. We hebben nu dus een stuk meer ademruimte om ook onze andere werkzaamheden (naast de moderatie) te kunnen doen.
woensdag 23 maart om 13:50
Vraag van Roy02: "Zijn jullie 100% onafhankelijk of is er een vorm van invloed of sturing vanuit de overheid? En als het zo was zouden jullie dat dan eerlijk melden?"

Wij zijn inderdaad 100% onafhankelijk. Ons verdienmodel is grotendeels gebaseerd op advertenties, maar ook onze adverteerders hebben geen invloed op onze journalistiek. De meeste advertenties worden geplaatst via Google, maar het komt ook wel eens voor dat het om een directe afspraak met een adverteerder gaat. Maar ook in die gevallen hebben die adverteerders geen enkele inspraak.
woensdag 23 maart om 13:47
Vraag van Michiel30: "Soms worden mijn reacties gelijk geplaatst en soms pas nadat een moderator ernaar gekeken heeft. Er is volgens mij nog nooit een reactie geweigerd, maar ik vroeg me af wat het beleid is hierop. Gebeurt dit op steekwoorden of onderwerp of gebeurd dit na aanleiding van eerdere (kwetsende) uitspraken?"

Alle binnenkomende reacties worden door onze AI (Maura) gescand. Op basis van onze moderatiedata van de afgelopen vier jaar, maakt Maura dan een inschatting of een reactie geschikt is of niet. Als Maura niks geks aan je reactie ziet wordt de reactie direct doorgeplaatst, maar als Maura niet goed weet wat ze met een reactie aanmoet, gaat deze altijd naar een menselijke moderator. Denk bijvoorbeeld aan een reactie met spelfouten, onbekende woorden, links, of woorden op onze 'grijze lijst' met mogelijk controversiële woorden. Denk hierbij aan woorden als 'kanker', die zowel in een kwetsende als een medische context gebruikt kunnen worden.

Ook is er een vast percentage aan 'gewone' reacties waar niets mee aan de hand is die alsnog langs de menselijke moderatoren moeten. Dit is de willekeurige steekproef. Om ongewenste reacties beter op te kunnen sporen, is het belangrijk dat we ook reacties verwerken waar niks mee aan de hand is. Daar leert Maura van, maar wij zelf ook. En op deze manier kunnen we vaak goede en relevante vragen over het nieuws van onze lezers verzamelen, wat vaak weer tot nieuwe artikelen leidt.

Het hoeft dus niet te betekenen dat er iets mis is met je reactie als deze niet gelijk verschijnt. De kans is groot dat je gewoon even in de wachtrij staat. Onze richtlijn is om alle reacties zo snel mogelijk te verwerken, en normaal gesproken lukt dat ook. Als het wat drukker is, kan het echter wat oplopen. In die gevallen kan je ons altijd een mailtje sturen, dan kijken we voor je of er iets misgegaan is.
woensdag 23 maart om 13:46
Vraag van Insomnia: "Hoe blijven jullie zo gemotiveerd? De coronapandemie en nu de oorlog in Oekraïne zijn niet bepaald leuke onderwerpen."

Dat is soms inderdaad wel lastig. Je maakt toch vaak lange dagen, waarin je voornamelijk bezig bent met propaganda, desinformatie, en heftig nieuws over het coronavirus of de oorlog in Oekraïne. Met het thuiswerken was het erg belangrijk om een duidelijke scheiding aan te brengen in mijn werkruimte en privéruimte, zodat dat niet te veel in elkaar overliep. Ook probeer ik mijn schermtijd buiten werk om te verminderen, dus wat vaker een wandeling te maken of een boek te lezen in plaats van ook in mijn vrije tijd continu met het nieuws bezig te zijn op verschillende sociale media (die ik inmiddels ook vrijwel geheel uit mijn leven verbannen heb). Maar ik spreek hier uiteraard alleen voor mezelf, niet voor mijn NUjij-collega's.
woensdag 23 maart om 13:46
Vraag van Rosarot: "Als ik een duidelijke fout in een artikel zie staan, hoe kan ik dit dan het beste aan jullie doorgeven? Als ik een reactie plaats onder het artikel, zelfs al begin ik het met @redactie, dan wordt er in mijn ervaring meestal niets mee gedaan. Gebeurt er wel iets met feedback van lezers?"

Je hebt de grootste kans van slagen als je in de app op het plusje drukt, rechtsboven in je scherm. Dan passen we het gelijk aan. In de reacties wil het soms nog wel eens ondersneeuwen, en dan zien we het niet, of pas heel laat. Ook is het zo dat als meerdere mensen een verbetering doorgeven in de reacties, we maar één van die reacties laten staan om te voorkomen dat de hele discussie alleen maar over dat foutje gaat. Er wordt in elk geval altijd wat mee gedaan (ik kan het weten, want ik ben één van de mensen wiens taak dit is, haha)!
woensdag 23 maart om 13:41
Vraag van TikkieTerugJaap: "Is het mogelijk om langere reacties te plaatsen? In het verleden heb ik wel eens iets willen uitleggen en moest ik het een beetje onhandig opdelen in stukken."

Dit zouden we wel kunnen aanpassen, maar ik weet niet wat dit voor gevolgen zou hebben voor de layout. Ik zal het dus opschrijven voor de volgende vergadering!
woensdag 23 maart om 13:40
Vraag van meerdere lezers: "Reacties die met vertraging zijn gemodereerd, komen niet bovenaan te staan, maar een heel stuk naar onder. Is dat aan te passen, zodat het moment van goedkeuring leidend wordt?"

Om een lang en technisch verhaal kort te maken: dat is momenteel helaas niet mogelijk. Ons moderatiesysteem en onze AI zijn twee aparte systemen, en hoewel die op vrijwel alle vlakken goed samenwerken, is voor dit specifieke geval nog geen functie. Het tijdstip (en dus de plek) van een reactie, is het moment dat de reactie bij ons aangekomen is. Wat er daarna mee gebeurt heeft geen invloed op dat tijdstip. Ik sluit niet uit dat we in een toekomstige nieuwe softwareversie wel deze mogelijkheid zullen krijgen, maar dit staat voorlopig nog niet op de planning. Maar het staat wel genoteerd als iets waar we naar willen kijken!
woensdag 23 maart om 13:37
Vraag van Naughi: "Hoe gaat het met jullie?"

Het gaat best goed! Net in het zonnetje een oerdegelijke pasta gegeten uit de kantine met wat collega's. Het is erg prettig dat we weer (deels) op locatie werken, en dat ik weer iets meer menselijk contact heb. Digitaal met collega's praten is prima, maar in het echt gaat het toch allemaal wat efficiënter (en is het gezelliger). Verder kan ik niet echt voor mijn collega's spreken, maar volgens mij maken zij het ook best goed, hoewel er wel een paar ziek thuis zitten. M'n katten zijn iets minder blij met deze ontwikkelingen, die gaan nu voor het eerst moeten wennen aan het feit dat er niet altijd iemand thuis is. Ik hou mijn hart vast voor mijn gordijnen.
woensdag 23 maart om 13:34
Vraag van KingKahn: "Hoe bepalen jullie of wat jullie uitlichten wel waar is. En dus geen nepnieuws uitlichten. Heb dit zelf gehad waarin jullie iets uitlichten van mij wat uiteindelijk niet klopte. Door mijn baan geloofde echter veel mensen mij direct."

We proberen wel altijd eerst te verifiëren of wat er in reacties staat klopt, en al helemaal als we er eentje willen uitlichten. Maar ook wij zijn niet feilloos, dus het kan altijd - in uitzonderlijke gevallen, want uitlichten doen we meestal in overleg - voorkomen dat de inhoud van een uitgelichte reactie uiteindelijk achterhaald blijkt te zijn. In die gevallen corrigeren we het uiteraard meteen.
woensdag 23 maart om 13:34
Vraag van Disco: "Hoe wordt er omgegaan tegen trollen die meerdere verschillende accounts hebben waarmee ze op één topic reageren?"

Het is niet toegestaan om meerdere accounts te gebruiken op NUjij. Als je het vermoeden hebt dat dit toch gebeurt, kan je deze accounts rapporteren. Dan kijken wij er naar. Het wordt in de meeste gevallen namelijk vrij gauw duidelijk dat het om dezelfde persoon gaat. In ieder geval worden alle nieuwere accounts van die persoon dan verwijderd, en als het nodig is het oorspronkelijke account ook.
woensdag 23 maart om 13:31
Vraag van meerdere lezers: "Ik zie geregeld reacties op de site staan waarin Russische propaganda verspreid wordt. Wat doet de redactie daaraan?"

Het is niet verboden om Rusland een warm hart toe te dragen op NUjij, maar reacties waarin onwaarheden en propaganda worden verspreid verwijderen we uiteraard. We kijken dan ook altijd naar de afzender, en als het om iemand gaat die verdacht vaak dit soort reacties plaatst, verwijderen we dit account in vrijwel alle gevallen.

Ons filter is goed afgestemd, dus het merendeel van dit soort reacties wordt al verwijderd nog voor het op de site komt, maar het blijft natuurlijk een beetje een kat-en-muisspel. Daarom kan het dus voorkomen dat er soms iets langs de moderatie glipt. In die gevallen helpt het ons enorm wanneer deze reacties gerapporteerd worden (via het vlaggetje). Dan kunnen we het meteen aanpakken. We hebben vooralsnog geen specifieke optie om desinformatie mee te rapporteren, dus tot die tijd kan je als optie 'Anders' aangeven.
woensdag 23 maart om 13:29
Vraag van Gaatje_Niksaan: "Ik zag net wat staan bij een andere vraag over een grijze lijst van woorden. Waar kan ik deze vinden?"

Deze lijst is niet openbaar, om misbruik hiervan te voorkomen. Dan zouden mensen makkelijk om deze woorden heen kunnen schrijven, waardoor de lijst niet meer zou werken.
woensdag 23 maart om 13:25
Vraag van Rene_Sj: "Waarom passen jullie de reclames niet aan op het nieuws? Schokkende nieuwsvideo's worden vaak voorafgegaan door in de context ongepaste reclames. Het toont niet veel empathie met de inhoud van het nieuws."

De advertenties bij onze video's worden niet door ons zelf gekozen, maar worden automatisch geselecteerd door Google. We hebben dus geen invloed op welke advertenties je bij welke video's te zien krijgt. Als het echt schrijnend is, kunnen we er in sommige gevallen voor kiezen advertenties uit te zetten, maar dat kunnen we ook weer niet te vaak doen, omdat advertenties toch een belangrijk deel van onze inkomsten (en dus mijn boterham) zijn. Je kan ons hier in elk geval altijd over mailen, dan kijken we er meteen naar.
woensdag 23 maart om 13:24
Vraag van Jas_Jos: "Waarom is NU.nl niet per mail te bereiken?"

NU.nl is zeer goed per mail te bereiken! Weet je zeker dat je het juiste emailadres gebruikt? Voor vragen over NUjij kan je mailen naar nujij@nu.nl (dus niet @nujij.nl!), maar voor de wat algemenere vragen kan je het beste bij redactie@nu.nl terecht. Je krijgt dan altijd een reactie.
woensdag 23 maart om 13:22
Vraag van JJ_Geeraets: "Wordt er onderscheid gemaakt tussen mensen gebaseerd op eerdere reacties? Dus als er vaker van iemand iets is afgekeurd, komen reacties dan sneller onder review in de toekomst in vergelijking met mensen die minder of geen afgekeurde reacties hebben?"

Nee, daar wordt geen onderscheid in gemaakt. Toen we NUjij hebben ontwikkeld, hebben we dit gedaan in de gedachten dat het vooral om de mening gaat, en niet om wie deze mening uit. Wel is het zo dat als een bepaald percentage van je reacties (80%, geloof ik) is afgewezen, er bij handmatig gemodereerde reacties van die persoon wel een icoontje komt te staan om aan te geven dat het misschien goed is extra goed naar deze reactie te kijken. Maar het heeft dus geen invloed op welke reacties we wel of niet te zien krijgen.
woensdag 23 maart om 13:20
Vraag van Algemeen_Nu: "Soms wordt de reactiemogelijkheid uitgezet omdat er te veel kwetsende berichten kwamen of omdat er teveel gespeculeerd werd.
Waarom worden dan niet gewoon alle reacties weggehaald, en sluiten jullie het dan?"

We proberen altijd om de reacties bij een gesloten bericht op te schonen, maar hiervoor hebben we helaas (nog) geen makkelijke knop waardoor dit automatisch gebeurt. Al die berichten moeten dan dus handmatig verwijderd worden, en afhankelijk van hoe druk het is en hoeveel reacties er staan kan dat soms even duren. Om te voorkomen dat we dan dweilen met een open kraan, sluiten we het artikel dus eerst voordat we de reacties schoonvegen.
woensdag 23 maart om 13:18
Vraag van Roy02: "Kunnen julie dit invul veld groter maken? Nu kun je maximaal 10 woorden zien van je vraag."

We gebruiken nu nog Google Forms voor dit soort vragenuurtjes, dus ik denk niet dat we dat kunnen aanpassen. Maar we hopen uiteindelijk een wat meer geïntegreerde manier van het indienen van vragen te hebben, waarbij het veld wat groter is.
woensdag 23 maart om 13:16
Vraag van Timmy007: "Wanneer gaan jullie er eindelijk voor zorgen dat gebruikers een notificatie krijgen als hun reacties niet geplaatst of verwijderd worden?"

Dit is momenteel om technische redenen nog niet mogelijk, maar we hopen dat dit in een toekomstige softwareversie zal veranderen. Daar zitten op dit moment dus nog wat technische haken en ogen aan, maar dit is zeker iets dat op de agenda staat.
woensdag 23 maart om 13:13
Vraag van Kai_Veen: "Komt er ook een mogelijkheid om een duimpje naar beneden te geven?"

Op NUjij kan je alleen een duimpje omhoog geven om aan te geven dat je het met een reactie eens bent, omdat we liever zien dat mensen die het niet met elkaar eens zijn met elkaar in discussie gaan in plaats van dat ze elkaar 'downvoten'. Wel zien we dat dit een zeer vaak voorgestelde functie is, dus ik sluit niet uit dat we ooit gaan experimenteren met andere knoppen behalve het duimpje omhoog. Maar dat is voor nu nog niet aan de orde.
woensdag 23 maart om 13:12
Vraag van Bolwerk92: "Hoe kan een lezer garanderen dat hij/zij geen nepnieuws leest? Hoe kan men als lezer zich 'bewapenen' hiertegen?"

Het is natuurlijk lastig om te voorkomen dat je nepnieuws te zien krijgt, maar je kan wel voorkomen dat je er door beïnvloed wordt. Het is hierbij altijd belangrijk om een kritische houding aan te nemen, zonder te veel in scepsis te blijven hangen. Wij als moderatoren krijgen hier dagelijks mee te maken; we moeten ons telkens blijven verdiepen in allerlei soorten propaganda en desinformatie. Vaak lijkt het op het eerste gezicht aannemelijk wat er staat, maar blijkt het toch allemaal iets anders in elkaar te zitten wanneer je een beetje doorprikt. Hierbij helpt het al enorm als je goed de bronnen controleert. Gerenommeerde media zijn niet zonder reden gerenommeerd; zij hebben hun sporen reeds verdiend en hebben door de jaren heen aangetoond betrouwbaar te zijn door aan fatsoenlijk brongebruik te doen. Dat betekent natuurlijk niet dat ze nooit fouten kunnen maken, maar de kans op absolute desinformatie is een stuk kleiner dan bij een obscure onbekende site vol schreeuwerige koppen en dubieuze claims.
woensdag 23 maart om 13:12
Vraag van BonBonBlock: "Gisteren werd een reactie van mij direct geplaatst. Nadat ik echter vervolgens één verkeerd woord had gewijzigd in de bijdrage, werd de reactie weggemodereerd en niet meer geplaatst, terwijl er inhoudelijk niets veranderd was aan de reactie. Waarom gebeurt dit?"

Om misbruik te voorkomen, moeten gewijzigde reacties altijd eerst even gecheckt worden. Zo is het wel eens voorgekomen dat iemand een doodnormale reactie plaatste, om hem vervolgens aan te passen naar de meest racistische kreten die je je kan voorstellen. Gewijzigde reacties komen altijd in een speciale plek in ons systeem te staan waar we ze zo snel mogelijk kunnen verwerken. Mocht je het idee hebben dat het wel èrg lang duurt, kan je ons altijd een mailtje sturen. Dan kijken we er graag naar. Want in principe zou het niet moeten voorkomen dat hij dan niet meer geplaatst wordt.
woensdag 23 maart om 13:11
Vraag van Willempie_1: "Als een reactie gemodereerd wordt duurt het even voor hij geplaatst wordt. Het is daarna niet meer mogelijk om eventuele wijzigingen aan te brengen. Kan die tijd verlengd worden?"

Dat is inderdaad mogelijk, zie ik. Ik ga het noteren en meenemen naar de volgende vergadering om te kijken wat mijn collega's er van vinden. Dank voor de suggestie!
woensdag 23 maart om 13:06
Vraag van YuriOrlov: "Als ik een link wil plaatsen die verwijst naar iets, hoe wordt dan gecheckt of dit een valide bron is?"

De NUjij-redactie krijgt een seintje wanneer er een reactie wordt geplaatst met een link erin. Meestal kunnen wij in een oogopslag al zien of het een 'normale' link is. Denk bijvoorbeeld aan een link naar een gerenommeerd medium. Deze hoeven we eigenlijk niet eens meer echt te controleren. Als we een link tegenkomen die we nog niet kennen, of als het een link naar een post op Facebook of Twitter is, dan kijken we er altijd even extra goed naar om te beoordelen of alles wel in orde is. Mocht blijken dat de site onbetrouwbaar, onveilig, of niet goed onderbouwd is, plaatsen we de reactie niet.
woensdag 23 maart om 13:03
Vraag van Sebasti: "Woorden als "propaganda" en "desinformatie" worden nu veel gebruikt in de context van de oorlog tussen Rusland en Oekraine. Echter zitten deze woorden op de grijze lijst, waardoor ze minder makkelijk gepost worden. Is het al mogelijk om dit soort woorden te whitelisten als een artikel de tag #Rusland heeft, bijvoorbeeld?"

Nee, dat is momenteel technisch niet mogelijk. Dat zou dan door onze developers ingebouwd moeten worden, en zij hebben het momenteel al erg druk met andere belangrijke updates voor NUjij. Maar ik zal het nog eens aankaarten bij de volgende vergadering; wie weet is dit inmiddels wel mogelijk op termijn. Maar ik kan niks beloven, helaas.
woensdag 23 maart om 13:03
Vraag van Charlotte58: "Ik lees in de reacties erg vaak d/t-fouten. Bestaan er geen digitale hulpbronnen om dit automatisch te corrigeren?"

Die zullen ongetwijfeld bestaan, en onze reageerders zijn vrij om deze te gebruiken. We hebben echter geen plannen om zoiets af te dwingen. Zolang het nog wel te begrijpen is wat je bedoelt, is het geen probleem als je reactie een spelfout bevat.
woensdag 23 maart om 13:03
Vraag van Hogwartsfailure: "Waarom worden vaak zomaar de reacties uitgezet bij berichten, dit is zo ontzettend irritant. Zeker omdat er blijkbaar geen standaard tijd aan vast hangt."

De reactiemogelijkheid sluit altijd om 23.00 (doordeweeks) en 22.00 (in het weekend). Bij extreme drukte wijken we hier wel eens vanaf, maar we proberen dat altijd ruim van te voren aan te geven. Bij individuele artikelen ligt het vaak wat anders. Als het erg druk is (en de wachttijden dus oplopen), kiezen we er soms voor om vroegtijdig een artikel te sluiten. Dit doen we in vrijwel alle gevallen alleen maar als er al meer dan 1000 reacties onder zijn binnengekomen en het artikel (bijna) van de voorpagina verdwenen is. We zetten in elk geval altijd de reden van sluiting erbij, maar mocht er eens onduidelijkheid zijn over de reden van sluiting kan je ons altijd mailen op nujij@nu.nl.
woensdag 23 maart om 13:02
Vraag van Jojo1965: "Waarom kan ik in de app geen gebruikers meer blokkeren?"

Het lijkt er inderdaad op dat de blokkeerfunctie bij sommige Androidgebruikers niet meer werkt. We zijn er naar aan het kijken, dank!
woensdag 23 maart om 10:08
Goedemiddag en welkom in dit liveblog. Hier beantwoordt de NUjij-reactie al jullie vragen over ons reactieplatform. 

Digitaal spreekuur NUjij tot 15.00 uur
Stel je vraag via dit formulier
Lees de vorige edities hier terug.