Op NU.nl zie je regelmatig liveblogs voorbijkomen. Voor sportwedstrijden, maar ook grote nieuwsonderwerpen als de oorlog in Oekraïne, de coronapandemie en binnenkort de gemeenteraadsverkiezingen. Heb jij vragen over onze liveblogs? Stel ze aan Robbert van der Linde, redacteur Algemeen bij NU.nl.

Wanneer opent NU.nl precies een liveblog? En hoe wordt er omgegaan met de informatiestroom?

Dank voor alle goede vragen! We zien je graag weer terug op ons volgende vragenuurtje.
donderdag 10 maart om 12:55
Vraag van Malle_Knakker: "Hoe houden jullie de liveblogs bij tijdens de late uren? Ik neem aan dat het grootste deel van de redactie gewoon in de Nederlandse tijdzone is en er niet al te veel zijn die vaak de halve nacht op willen blijven om alles up-to-date te houden?"

Tot 's avonds laat is de redacteur van dienst verantwoordelijk voor het liveblog. 's Nachts ligt die verantwoordelijkheid vanzelfsprekend bij de nachtredacteur, maar die is meestal alleen. Omdat de nachtredacteuren ook niet alles tegelijk kunnen, kan het dan zijn dat er wat minder updates voorbij komen.

Bij bepaalde grote gebeurtenissen wordt er 's nachts opgeschaald, om ook extra aandacht te besteden aan het liveblog. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen, of de gemeenteraadsverkiezingen in Nederland van volgende week. Dan gaan we tot diep in de nacht van woensdag op donderdag door met het liveblog, om jou op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en uitslagen.
donderdag 10 maart om 12:49
Vraag van PetD: "Soms blijkt (achteraf) nieuws niet juist te zijn en staat dit nog wel in het liveblog of op NU.nl. Zou daar ook wat meer aandacht naar uit kunnen gaan?"

Juist omdat het in een liveblog gaat om snelle updates, kan het inderdaad voorkomen dat informatie later achterhaald blijkt of weerlegd wordt. Omdat wij onze werkwijze transparant willen houden, melden we dat altijd. 

Soms betekent dat een rectificatie, maar dat is alleen als er echt sprake is van een feitelijke onjuistheid van onze kant. In een liveblog kunnen we juist heel goed aangeven hoe nieuws zich ontwikkelt, en krijgen onze lezers een inkijkje in ons journalistieke proces.
donderdag 10 maart om 12:45
Vraag van Tiezer: "Waarom pinnen jullie het liveblog niet vast helemaal boven aan de pagina. Moet vaker zoeken waar die gebleven is."

Omdat het liveblog een overzicht is van het nieuws terwijl het live binnenkomt, zijn er ook wel eens rustige momenten wanneer er weinig nieuws langskomt. Op dat soort momenten krijgen andere artikelen voorrang. Wanneer het liveblog urgent is, kun je het altijd vinden op onze voorpagina, onder de betreffende rubriek. Hoe belangrijker en urgenter het liveblog, hoe hoger op de voorpagina het staat.
donderdag 10 maart om 12:40
Vraag van Wieweetalles: "Met enige regelmaat plaatsen jullie in de liveblog over Oekraïne de intelligence update van het Engelse Ministerie van Defensie (die zij op Twitter plaatsen). Ik zou het wel prettig vinden als jullie de tekst van dat bericht volledig vertaald erbij zetten in plaats van alleen maar een gedeelte."

Vaak staat in die update informatie die we eerder al gemeld hebben, en richt de betreffende post in het liveblog zich op informatie die we nog niet eerder gehoord of gelezen hebben. We willen herhalingen zo veel mogelijk voorkomen, tenzij het gaat om de bevestiging van iets dat eerder alleen een gerucht of eerste indicatie was. Uiteraard proberen we alle relevante informatie zo goed mogelijk te vertalen.
donderdag 10 maart om 12:38
Vraag van Sander684: "Ik vind het meestal erg moeilijk om een link naar een liveblog terug te vinden. Vaak heeft er eerst een link op de voorpagina gestaan, maar is die een paar uur later verdwenen terwijl het liveblog nog door gaat. Het liveblog is dan bijna onmogelijk te vinden en staat niet in de lijst over dit onderwerp (bijvoorbeeld buitenland, Formule 1...). Een speciale sectie op de voorpagina 'Actieve liveblogs' of zo zou erg handig zijn."

We willen natuurlijk dat onze liveblogs goed vindbaar zijn, dus het is een overweging waard. Als een liveblog niet meer op de voorpagina staat, betekent dat dat de informatiestroom op dat moment niet dusdanig meer is om steeds updates te geven. Als het 'live'-gedeelte van nieuws voorbij is, betekent dat meestal ook het einde van het liveblog. Dan proberen we alles dat is gebeurd samen te vatten in een artikel, dat dan in de plaats van het liveblog op NU.nl verschijnt.
donderdag 10 maart om 12:30
Vraag van CdeP: "Hoeveel redactieleden werken mee aan de liveblogs? Ik zie elke keer een nieuwe naam erbij staan. En waarom staat er eigenlijk een naam bij?"

Sommige redacteuren houden zich meer bezig met liveblogs dan andere, maar in principe moet iedere tekstredacteur in staat zijn een liveblog draaiende te houden, zeker bij Algemeen, Sport en Media & Cultuur. Je weet immers niet altijd wanneer een liveblog nodig zal zijn, en wie er dan werken.

De namen zetten we erbij om een persoonlijke band met het publiek te behouden. Zo weten onze lezers altijd van wie de berichten komen. De naam van een redacteur geeft het geheel toch een wat persoonlijker beeld dan alleen 'NU.nl'. Ook achter het liveblog zitten immers gewoon mensen van vlees en bloed.
donderdag 10 maart om 12:23
Vraag van Martin_L_Koning: "Wie zijn eigenlijk de helden die verslag doen vanuit steden als Charkov en Mariupol? Ik neem aan dat daar geen NU.nl-verslaggevers zijn."

NU.nl heeft inderdaad zelf geen verslaggevers in het buitenland, maar we hebben wel contact met mensen ter plaatse. Zo kun je geregeld een 'Bericht uit…'-artikel lezen, waarin we spreken met Nederlanders die zich nu in Oekraïne bevinden. Ook houdt oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen vanuit Kiev een dagboek voor ons bij, zoals eerder de Afghaanse Dewaa ook al deed vanuit Kaboel toen de Taliban de macht in Afghanistan overnamen.

Voor verdere informatie die je in het liveblog (en ook onze artikelen) langs ziet komen, zijn we afhankelijk van officiële plaatselijke instanties en journalisten van betrouwbare buitenlandse media, zoals de BBC en CNN.
donderdag 10 maart om 12:20
Om de liveblogs meer te laten zijn dan alleen tekst, zorgen we ervoor dat er ter afwisseling af en toe ook beeldmateriaal te zien is. Dit is Robbert van der Linde, onze redacteur die zich het meest bezighoudt met liveblogs en die momenteel jullie vragen beantwoordt.
donderdag 10 maart om 12:13
Vraag van Poarnemius_Maximus: "Hoe wordt bepaald welk onderwerp een liveblog krijgt? En waarom komen sommige dingen wel in een liveblog maar niet in een artikel als het wel gewoon nieuws is?"

De afweging wordt altijd door de redactie in overleg gemaakt, waarbij iedere redacteur kan opperen om een liveblog te starten. Van sommige zaken, zoals verkiezingen, weten we van tevoren al dat ze zich goed lenen voor een liveblog, door de gestage stroom aan betrouwbare, nieuwe informatie die we kunnen verwachten. 

Bij gebeurtenissen die niet (precies) van tevoren aangekondigd zijn en/of chaotisch verlopen, zoals de bestorming van het Capitool in Washington D.C. vorig jaar en de Russische inval van Oekraïne, is de afweging wat lastiger. Dat komt ook omdat de informatie die binnenkomt niet altijd geverifieerd kan worden. Toch kan het juist dan helpen om een liveblog te hebben.

In een liveblog hebben we wat meer ruimte om ook in te gaan op luchtige zaken, geruchten en ander onbevestigd nieuws, wat mensen bijvoorbeeld op sociale media al hebben zien langskomen. We geven altijd aan wanneer iets nog niet onafhankelijk bevestigd is. Pas als we hebben kunnen uitzoeken of informatie echt betrouwbaar genoeg is, maken we er een artikel van.
donderdag 10 maart om 12:05
Vraag van Marthijn: "Waarom is het niet mogelijk om een update te ontvangen bij een liveblog, zoals dat wel mogelijk is bij een nieuw overzicht?"

Dat is een interessante suggestie, waar we naar zullen kijken, Marthijn! Af en toe sturen we al wel een notificatie van een liveblog. Onze updates worden echter verstuurd als er nieuwe artikelen worden gepubliceerd met een specifieke tag waar je je op kunt abonneren (zoals de Oekraïne-update). Het liveblog is omwille van de vindbaarheid en het overzicht eigenlijk steeds hetzelfde artikel, met elke dag een nieuwe tijdlijn. 

Het nuttige van een liveblog is dat er geen bepaald moment is waarop je in moet stappen. Je kan het als je wil de hele tijd volgen, maar ook even wat anders gaan doen en later alles overzichtelijk teruglezen.
donderdag 10 maart om 11:02
Welkom op het vragenuurtje! Het concept van de vragensessie is simpel: jij stelt je vraag onder dit artikel en redacteur Robbert van der Linde zit vanaf 13.00 uur klaar om jullie vragen over liveblogs te beantwoorden. De antwoorden verschijnen in het liveblog hieronder.