Heeft NU.nl een politieke kleur? Hoe wordt bepaald wat belangrijk nieuws is? En waarom besteden jullie geen aandacht aan onderwerp X of Y? Tijdens ons maandelijkse spreekuur kun je op ons reactieplatform NUjij al je redactionele vragen stellen aan de hoofdredactie van NU.nl.

Je kunt dan denken aan vragen over ons, onze journalistieke afwegingen en andere redactionele vragen. Voor vragen over NUjij wordt een apart spreekuur gehouden. Die vragen zullen nu dus niet behandeld worden.

Het concept van de vragensessie is simpel: jij stelt je vraag onder dit artikel en Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, geeft vanaf 12.00 uur een uur lang antwoord op de beste en meestgestelde vragen. De antwoorden verschijnen in het liveblog hieronder.

Benieuwd naar de vorige edities? Die kan je hier, hier, hier en hier vinden.

Bedankt weer voor al jullie vragen. Volgende maand zit ik weer klaar voor jullie. In de tussentijd schrijf ik elke week een stuk over discussies die spelen op de redactie. Iedere zondag op de voorpagina van NU.nl, maar je vindt ze ook allemaal hier.
woensdag 9 maart om 12:02
Vraag van M2018: "Jullie noemen de mensen die Oekraïne ontvluchten consequent vluchtelingen. Terecht natuurlijk, want dat zijn ze. Toch noemden jullie voorheen mensen die uit landen als Afghanistan en Syrië vluchtten regelmatig migranten, terwijl ook dat vluchtelingen zijn. Welke overweging ligt hieraan ten grondslag en hoe gaan jullie de termen in de toekomst hanteren?"

Migrant is een verzamelterm voor iedereen die zijn of haar omgeving verruilt voor een andere. Het grootste deel van de migranten is geen vluchteling, maar verlaat het eigen land vrijwillig om zich in een ander land te vestigen. Maar ik begrijp wel dat er gevoelsmatig een verschil is tussen het woord migrant en vluchteling. Elke vluchteling is een migrant, maar niet elke migrant is een vluchteling.

Tijdens deze crisis in Oekraïne is het heel duidelijk: mensen die nu het land verlaten, zijn op de vlucht voor de oorlog. Maar de migrantencrisis draaide bijvoorbeeld niet alléén om Syrische/Afghaanse vluchtelingen die richting Griekenland trokken. Er was ook een golf van 'economische migranten'. Dan gebruiken we soms de verzamelnaam.
woensdag 9 maart om 11:52
Vraag van Joe_VG: "Hoe waarborgt NU.nl dat er geen propaganda van westerse en oosterse zijde wordt herhaald in de berichtgeving? Welke samenwerkingsverbanden worden hiervoor gebruikt? Hoe verifiëren jullie de beelden van social media voordat ze kunnen worden gebruikt in publicaties?"

Helemaal wegblijven bij propaganda kan niet. Maar wij maken wel een selectie voor je. Daar zijn we vrij streng in. We stellen altijd de vraag: wat betekent dit nou concreet? Gaat het om een holle uitroep zonder gevolgen, dan vermijden wij die. Weten we dat wat iemand zegt niet klopt? Dan zetten we dat erbij. Kan een citaat niet goed worden begrepen zonder de context te schetsen? Dan is het ons werk om dat te doen.
woensdag 9 maart om 11:49
Vraag van Guido_Peters: "Het valt mij op dat de berichtgeving over de invasie in de Oekraïne een stuk verminderd is. Ik heb de ijdele hoop dat er steeds minder gebeurt en dat het naar het einde loopt? Waarschijnlijk is het echter iets anders?"

We hadden tijdens de eerste week van de oorlog een apart blok met nieuws en achtergronden. Dat hebben we inmiddels niet meer, omdat we ook aandacht willen geven aan ander nieuws. Ik denk dat het klopt dat we iets minder berichten maken, maar nog steeds vind je bij ons het belangrijkste nieuws, een liveblog en een paar keer per dag een overzicht met alle ontwikkelingen. Ik vrees niet dat het al op het einde loopt Guido…
woensdag 9 maart om 11:48
Vraag van Annie_Bee: "Gisteren was het internationale vrouwendag. Echter, ik las 's avonds vooral (sport)artikelen over mannen. Terwijl er ook belangrijk ander nieuws was. Hebben jullie op tijd en genoeg aandacht besteed aan 't onderwerp of heb ik mogelijk het een en ander gemist?"

Hi Annie, we hebben daar gisteren geen aandacht voor gehad. Heel eerlijk omdat we momenteel heel druk zijn met de oorlog in Oekraïne. Normaal gesproken laten we ons wel inspireren door dit soort dagen. Zoals we op Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in de Wetenschap het nieuws brachten dat steeds meer vrouwen in de wetenschap actief zijn.
woensdag 9 maart om 11:42
Vraag van Slumpie: "Hoe zorgen jullie ervoor dat een grote actualiteit (Oekraïne, toeslagen) niet al het andere belangrijke nieuws overschaduwen? Ik zelf merkte dat de eerste week van de oorlog er zoveel artikelen over staan dat ik eigenlijk niks anders meer zag."

Het eerlijke antwoord: dat is heel moeilijk. Zeker voor de redactie die zich bij NU.nl bezig houdt met economie en binnenlands en buitenlands nieuws. Oekraïne domineert dat, waardoor het veel van onze aandacht vraagt. Gelukkig zijn er ook andere redacties, zoals Media & Cultuur, Tech en Sport. En we hebben ook verslaggevers die hun eigen dossiers hebben en dus ook hun eigen weg gaan. Dat zorgt er hopelijk voor dat er ook in tijden van grote actualiteit ruimte blijft voor andere dingen.
woensdag 9 maart om 11:40
Vraag van PrimeN: "Hoeveel reacties komen er op zo'n dag binnen, en hebben jullie een idee hoeveel mensen wekelijks/dagelijks actief zijn?"

Er komen gemiddeld tussen de 25 en 30 duizend reacties binnen. Het aantal mensen dat actief is op NUjij, dus ook leest, is een veelvoud daarvan: tussen de 300.000 en 400.000 mensen. NU.nl in z’n geheel wordt elke dag door tussen de 2,5 en 3 miljoen mensen bezocht.
woensdag 9 maart om 11:38
Vraag van ConcernedThirdParty: "Ik kan mij voorstellen dat de redactie van NU.nl ook af en toe heftige beelden (video's en afbeeldingen die ook soms op sommige social media circuleren) te zien krijgt van de oorlog in Oekraïne. Is er vanuit DPG een punt waar medewerkers naartoe kunnen mochten zij echt geraakt worden door deze vreselijke beelden?"

Redacteuren kunnen daarvoor altijd bij hun chef terecht, of bij mij. DPG heeft ook verschillende vertrouwenspersonen waar iemand ook altijd kan aankloppen. En daarnaast is er een bedrijfsarts.
woensdag 9 maart om 11:36
Vraag van Zyzyx: "Kunnen jullie in jullie artikelen meer linken naar jullie bronmateriaal? Het zou voor de geloofwaardigheid en transparant goed zijn als bepaalde dingen die jullie als feit bestempelen ook onderbouwd kunnen worden als feit. Een aanname is geen feit. En daarbij is één bron geen bron. Het samenvatten van artikelen van de NYT of BBC is prima, maar dan wil ik ook het originele artikel kunnen vinden."

Als wij een nieuwsbericht maken op basis van het werk van NYT of BBC dan vinden we het vooral netjes om naar hen te linken. En we doen dat ook alleen als de inhoud van het bericht vertrouwen. Nog meer links naar andere bronnen vind je dan daar.
woensdag 9 maart om 11:32
Vraag van Hans_Jansen_febcdd: "Ik heb de locatie aan staan. Ik woon in Almelo, maar ik krijg als regionieuws alleen maar het nieuws van Zwolle. Ik woon meer dan 50 kilometer van Zwolle; dat noem ik geen regionieuws. En dat terwijl Almelo vlak bij Hengelo en Enschede ligt. Kan dat niet aangepast worden? Ik krijg ook veel nieuws van Groningen binnen, dat ligt wel heel veel weg van Almelo. Groetjes Hans Jansen uit Almelo"

Hans, bedankt dat je dit aangeeft. Het kan zijn dat je het ziet omdat je wel recent in Zwolle was, maar ik ga eens kijken in onze systemen want het kan ook zijn dat er iets fout staat. We presenteren het nieuws in een bepaalde regio altijd in een straal om een bepaalde stad, misschien staat de straal hier te ruim.
woensdag 9 maart om 11:26
Vraag van Tijmen_Hilgersom: "Waarom is de dagelijkse NU.nl-podcast 'dit wordt het nieuws' eerst flink ingekort en nu helemaal gestopt?"

We werken sinds een paar jaar samen met Qmusic. Een redactie maakt het nieuws van NU.nl voor Q. Sinds deze week klinkt onze podcast daarom ook iets anders. Je hoort in de ochtend elk uur een nieuwsupdate, met daarbij ook een blik op de nieuwsagenda. Hij is dus niet helemaal gestopt, maar inderdaad wel ingekort.
woensdag 9 maart om 11:20
Vraag van mapex: "Worden artikelen op onpartijdigheden gescreend? Soms lees ik duidelijk de voorkeur van de auteur."

Artikelen worden altijd door meerdere mensen gelezen voordat ze online gaan. Behalve in het geval van groot nieuws dat meteen online moet. Dus in de meeste gevallen screenen we dat zelf. We trainen onze redacteuren bovendien in het weglaten van hun eigen mening in artikelen, omdat wij ons niet richten op opinie. Het kan een keer voorkomen dat er toch een subjectieve passage in staat, maar gelukkig hebben we dan veel mensen die meelezen en via NUjij commentaar geven. Dat nemen we ook altijd serieus.
woensdag 9 maart om 11:14
Vraag van Vinyl_Rules: "Een verhaal heeft altijd twee kanten maar er gaat ook heel veel nepnieuws rond. De kritiek op mainstream media over hun neutraliteit wordt steeds groter. Beïnvloedt die druk jullie werk? Hoe zorg je ervoor dat je zo neutraal mogelijk blijft en het nepnieuws scheidt van de realiteit? Zeker nu met de oorlog lijkt me dat lastig omdat Rusland een heel andere realiteit heeft dan wij."

Er werken bij NU.nl veel ervaren redacteuren die weten welke bronnen te vertrouwen zijn en welke niet. Maar belangrijker nog: we doen zelf onderzoek en bellen met experts om tot de waarheid te komen. Daarnaast werken we samen met betrouwbare persbureaus als het Nederlandse ANP en de internationale bureaus AP en Reuters.
woensdag 9 maart om 11:12
Vraag van Geurts_M: "Waarom wordt de rubriek 'wetenschap' niet wekelijks ververst?"

De voornaamste reden is dat er bij NU.nl geen wetenschapsjournalist werkt. In het verleden hadden we die wil, maar we richten ons momenteel meer op andere zaken. Met name het verslaan van het laatste nieuws en het uitleggen van dat nieuws. Wetenschapsnieuws komt ook wel voorbij, maar niet zo vaak meer als in het verleden.
woensdag 9 maart om 11:07
Vraag van Amaryllis5: "Hoe gaan jullie zelf om met zoveel dramatisch en verdrietig nieuws, zoals de oorlog in Oekraïne? Hoe blijf je dan als journalist overeind?"

Wat attent dat je dat vraagt. Onze adjunct-hoofdredacteur Colin van Hoek heeft hier vorige week ook een verhaal over geschreven. Het zijn heftige tijden, ook voor onze redactie. We laten bewust de meest gruwelijke beelden buiten onze berichten, maar om dat te kunnen beoordelen moeten we ze zelf wel bekijken. We praten daar veel over met de betrokken redacteuren en geven elkaar zoveel mogelijk de ruimte. Een goede tip is bijvoorbeeld om video's altijd eerst zonder geluid te bekijken.


Voor redacteuren die meer met tekst bezig zijn wil het ook helpen om af en toe over iets anders te schrijven, zodat je niet alleen met de oorlog bezig bent.
woensdag 9 maart om 11:02
Goedemiddag en welkom weer bij het maandelijkse spreekuur. Al krijg ik bij dat woord toch een beetje het gevoel dat ik een huisarts ben in plaats van een hoofdredacteur. Ik zal het komende uur weer proberen antwoord te geven op al jullie vragen.
woensdag 9 maart om 08:15
Hallo en welkom bij dit digitale spreekuur met onze hoofdredacteur! De antwoorden op de hier gestelde vragen zullen hieronder verschijnen.