Hoe modereert de NUjij-redactie? Speelt de persoonlijke mening van de moderatoren hierbij een rol? En waarom komt mijn reactie soms niet door? Tijdens ons maandelijkse spreekuur met de NUjij-redactie kun je al je vragen over ons reactieplatform stellen aan onze moderatoren.

Je kunt dan denken aan vragen over ons of ons moderatiebeleid. Voor vragen over NU.nl in het algemeen wordt een apart spreekuur met de hoofdredactie gehouden.

Stel al je vragen

Het concept van de vragensessie is simpel: jij stelt je vraag hier en onze moderatoren geven vanaf 13.00 een uur lang antwoord op de beste en meestgestelde vragen. De antwoorden verschijnen in het liveblog hieronder.

Goedemiddag en welkom in dit liveblog. Hier beantwoordt de NUjij-reactie al jullie vragen over ons reactieplatform. 

En dat was alweer de laatste vraag voor vandaag! Heel erg bedankt voor de goeie vragen en voor het volgen van dit liveblog. We zien je graag volgende maand terug!
woensdag 16 februari om 13:02
Vraag van Steentje_Tik: Hoe belangrijk vinden jullie het om ook humor toe te staan in de reacties? Ik vind het leuk namelijk als jullie grapjes/humor doorlaten. En houden jullie veel rekening met de 'reputatie' (als in data; likes, aantal reacties, keren uitgelicht et cetera) in het beoordelen van het wel of niet toestaan van reacties?  

Voor humor is absoluut een tijd en een plek, en we moeten geregeld erg lachen om wat we voorbij zien komen. Maar we kijken hierbij wel naar onder welk artikel het staat. Een woordgrapje onder een artikel over een dier dat iets geks doet vinden we helemaal top, maar onder een artikel over een ernstig ongeval natuurlijk niet. We merken wel dat onze AI soms wat moeite heeft met humor, dus dat is wel iets voor ons om op te blijven letten.

En je tweede vraag; we zien vaak niet eens de naam van de persoon wiens reactie we modereren, maar als we een gekke reactie tegenkomen kijken we natuurlijk wel naar de reactiegeschiedenis van die persoon. Dan wordt voor ons al vrij gauw duidelijk of iemand gewoon een grapje maakte, of dat dit één van vele ongepaste reacties is.
woensdag 16 februari om 12:52
Vraag van Sebasti: Soms is het lastig om het over bepaalde onderwerpen te hebben, zoals complottheorieën en misinformatie ontkrachten, omdat je dus termen gebruikt die geblacklist zijn. Zien jullie een mogelijkheid om dit toch mogelijk te maken, zonder dat je daarbij een vrijbrief geeft aan reageerders om misinformatie te verspreiden?

We hebben inmiddels een hoop van die woorden toegevoegd aan de grijze lijst (verplichte handmatige moderatie) in plaats van de blacklist. Hierdoor zou dit een stuk minder vaak fout moeten gaan. Mocht het toch eens misgaan, stuur ons vooral een mailtje; dan pakken we het gelijk op.
woensdag 16 februari om 12:51
Vraag van Universe_Lives: Mag het woord wappie niet gebezigd worden op NU.nl? Zijn er meer woorden?

'Wappie' staat op een lijst met woorden die altijd eerst handmatig gecontroleerd moeten worden. Wanneer het gebruikt wordt om een ander te beledigen, plaatsen we het niet. Alleen als iemand geciteerd wordt, of het woord in een niet-beledigende context gebruikt wordt laten we het toe.
woensdag 16 februari om 12:49
Vraag van Eeteenhelicopter: Waarom worden reacties van mensen die ontkennen dat het klimaat verandert soms nog steeds doorgelaten? Dit zou volgens jullie zelf (terecht) niet meer gebeuren.

Dergelijke reacties glippen helaas nog wel eens door ons AI-filter heen. We hebben een hoop woorden die vaak worden gebruikt door mensen die ontkennen dat het klimaat verandert toegevoegd aan onze 'grijze lijst' (zodat we een seintje krijgen van die reactie), maar daarmee pakken we ze helaas niet allemaal. De reacties die dus langs de moderatie komen verwijderen we altijd achteraf, wanneer we een controlerondje 'aan de voorkant' doen, of wanneer de reacties gerapporteerd worden.
woensdag 16 februari om 12:48
Vraag van Boem: Mijn suggestie is dat je bij reacties waar je het echt helemaal mee eens of oneens bent meer dan 1 duimpje kunt geven. Bijnvoorbeeld maximaal drie. In het verlengde hiervan heb ik de vorige keer voorgesteld om een reactie ook te kunnen tippen om uit te lichten. Daar is positief op gereageerd buiten enkele technische haken en ogen maar de mogelijkheid zou bekeken worden. Zijn er nog ontwikkelingen te melden?

Om de respectmogelijk zo helder mogelijk te houden, houden we graag vast aan het principe dat één 'respect' voor één persoon staat. Maar we sluiten niet uit dat we nog gaan kijken naar meer manieren om je mening te uiten op NUjij naast een reactie of een respect. Maar daar is nu nog niet heel veel over te zeggen ben ik bang. Wat betreft je tweede punt; daar is voorlopig helaas nog geen 'echte' functie voor, maar je kan de reactie wel rapporteren en dan in het optionele veldje schrijven dat je hem wil nomineren voor uitlichting. Dan kijken we er nog eens goed naar.
woensdag 16 februari om 12:40
Vraag van Sanne: Ik zou heel graag ondertitelingmogelijkheden willen bij jullie geplaatste videos. Is dit mogelijk?

Ik heb van mijn collega's van de Videoredactie begrepen dat het ondertitelen van alle video's erg arbeidsintensief is, en dat daar lang niet altijd tijd voor is. Ik denk dus niet dat dit iets is dat in de nabije toekomst op de planning zal staan.
woensdag 16 februari om 12:36
Vraag van PrimeN: Hoeveel moderators zijn er, en bespreken zij in overleg wanneer een reactie gepast of ongepast is, of welke uitgelicht wordt?

We hebben iets meer dan tien moderatoren in totaal, maar we krijgen er binnenkort nog wat bij. Afhankelijk van het moment van de dag verandert de bezetting ook wat: op het drukste moment van de dag (de middag) hebben we vaak drie tot vier moderatoren die tegelijk aan het werk zijn. Op die momenten wordt er inderdaad veel overlegd, ook over de gepastheid van reacties of welke reacties uitgelicht moeten worden. Voorheen toen we nog fysiek op de redactie waren ging dat natuurlijk wat makkelijker dan online, maar overleggen is nog steeds een belangrijk deel van het werk. Alleen dan nu via tekst of beeldbellen.

We hebben ook altijd minstens één collega die de 'voorkant' aan het afspeuren is op zoek naar verhaalideeën en reacties om uit te lichten. De reeds uitgelichte reacties worden dan ook gelijk gecontroleerd om te kijken of de boel wel een beetje in balans is.
woensdag 16 februari om 12:35
Vraag van YuriOrlov: Zijn de onderstaande vragen de vragen die jullie gehoopt hebben te krijgen of hadden jullie liever andere vragen gehad?

Dit zijn eigenlijk wel precies de vragen waarop we gehoopt hadden; deze vragen zien we vaak voorbij komen dus het is prettig dat dit nu ook het geval is.
woensdag 16 februari om 12:34
Vraag van Tv_Kenner_Angela: Mijn vraag is: is het niet beter om het modereren beter aan de gebruikers zelf over te laten?
Zo heeft Tweakers al vele jaren een goed systeem dat varieert van -1 tot +3 moderatie waarbij de -1 reacties verborgen worden en de +3 een spotlight reactie wordt.
Ik zag ook dat jullie collega's van Autoweek een soortgelijk systeem toepassen.

We hebben dit overwogen, maar er is toch voor gekozen om het modereren niet uit te besteden aan onze reageerders. Ervaring (bij sites als Reddit bijvoorbeeld) leert dat er vooral op mening wordt geupvote of gedownvote, en niet op hoe waardevol de reactie is voor de discussie. We willen dat elke mening (mits conform onze huisregels geformuleerd) op NUjij geplaatst kan worden, zonder dat die mening dan gelijk weggedrukt wordt omdat een grote groep vindt dat die mening niet welkom is.
woensdag 16 februari om 12:31
Vraag van SwampSnark: Waarom bestaat bij ieder bericht op NU.nl de mogelijkheid om te reageren? Heel veel berichten lenen zich niet echt voor een inhoudelijke discussie of uitwisseling van meningen, vind ik. Bijvoorbeeld berichten over ongelukken.

Dat heeft vooral een technische reden; het is niet mogelijk om alleen bij bepaalde categorieën automatisch de reactiemogelijkheid uit te schakelen. Dit moeten we dus telkens handmatig doen. Soms lukt dat binnen een minuut, soms duurt het iets langer, zeker als het erg druk is.
woensdag 16 februari om 12:29
Vraag van Humano: Ik zie na mijn niet geplaatste reactie vaak honderden reacties wel geplaatst worden. Ik mag aannemen dat jullie ook snappen dat als iets pas na 30 minuten geplaatst wordt en er zijn honderden berichten geplaatst dat niemand mijn reactie meer leest. Is het niet mogelijk om na het modereren de reactie bovenaan te zetten?

Dit is een veelgehoord verzoek, maar dit is momenteel technisch gezien niet mogelijk. Ook hiervoor geldt; we hopen dat dit in de toekomst een mogelijkheid wordt, maar daarop zullen we nog even moeten wachten.
woensdag 16 februari om 12:28
Vraag van Ik_ben_het_dus: Klopt het dat bepaalde NUjij'ers strenger worden gemodereerd dan anderen en zo ja, waarom?

We hanteren voor iedereen dezelfde regels; vaak zien we niet eens de naam van de reageerder wanneer de reactie in ons systeem komt. We hebben wel een functie waarmee álle berichten van een bepaalde reageerder handmatig gemodereerd moeten worden, maar in de praktijk gebruiken we die functie zelden: dit is tijdrovend, en als iemand de regels overtreedt krijgt diegene gewoon een schorsing.
woensdag 16 februari om 12:24
Vraag van Flessenlikker: Regelmatig gebruik ik links in mijn reacties op nujij om mijn mening te onderbouwen. Al mijn reacties met een link moeten eerst gemodereerd worden, en worden niet direct geplaatst. Op basis waarvan worden mijn reacties met een link wel of niet geaccepteerd?

Reacties met links worden altijd eerst handmatig gecontroleerd om te voorkomen dat er ongepaste sites, malware, of desinformatie gedeeld worden. Als het een gedegen bron is en er verder niks mis mee is, plaatsen we het altijd.
woensdag 16 februari om 12:23
Vraag van redfox: Zou het mogelijk zijn om iets van feedback te krijgen als een reactie niet geplaatst wordt? Nu is het vaak gissen of een reactie is beoordeeld of waarom die eventueel geweigerd is. Is wellicht iets meer werk in het begin, maar daardoor krijgen reageerders een beter idee van waar de grens ligt en voorkomt dat hetzelfde nog eens wordt geprobeerd te plaatsen. En dat scheelt weer modereren.

Dat is in ons huidige systeem helaas onwerkbaar; dan zouden we per afgewezen reactie handmatig een mail moeten versturen. We hopen wel dat er in de toekomst een mogelijkheid zal zijn om onze AI op basis van een algoritme feedback te kunnen laten geven, maar dit is voor nu echt nog toekomstmuziek helaas.
woensdag 16 februari om 12:20
Vraag van C_stmpk: Wat zijn de criteria of een bericht bij Media en Cultuur of Achterklap wordt geplaatst?
Ben het regelmatig niet eens met de keuze. Veel van Media & Cultuur hoort mijns inziens bij Achterklap thuis.

Als het bericht voornamelijk om iemands privéleven gaat, komt het doorgaans op Achterklap. Als de lijn vaag is, plaatsen we het meestal op Achterklap én de bijbehorende subrubriek op Media en Cultuur.
woensdag 16 februari om 12:19
Vraag van Kos_Kosso: Zijn er bepaalde woorden die er niet door komen? en dan bedoel ik geen 'scheldwoorden' maar gewone woorden? Ik plaats wel eens gewoon een normale reactie maar die komt er dan in eerste instantie niet doorheen.

Er staan geen 'gewone' woorden op onze zwarte lijst, dus de kans is groot dat je reactie er niet gelijk doorheen kwam door onze AI. Zo zien we bijvoorbeeld dat mensen wel eens een tikfout maken waardoor onze AI hem voor de zekerheid langs de handmatige moderatie laat komen, of dat er ergens een punt in plaats van een spatie staat. Dan denkt ons systeem dat het een linkje is, en linkjes moeten ook handmatig gecheckt worden. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat er iets misgegaan is bij het modereren. In dat geval kan je ons altijd een mailtje sturen, dan kijken we er gelijk naar.
woensdag 16 februari om 12:17
Vraag van xJustxMegx: Kunnen jullie niet de hulp inschakelen van vrijwillige moderatoren?

Om zo consistent mogelijk te blijven, is het zaak om de moderatie niet te veel uit handen te geven. Wel kunnen NUjij-lezers hun bijdrage leveren door reacties die niet op NUjij thuishoren te rapporteren.
woensdag 16 februari om 12:15
Vraag van Malle: Worden jullie af en toe niet moe van de polarisatie in de maatschappij?
Of hebben jullie geen moeite om onpartijdig te blijven, of juist wel en nemen jullie het ongewild toch mee naar huis?

Dit is inderdaad best lastig soms. Zeker aan het begin van de coronacrisis vond ik het wel zwaar om de hele dag bezig te zijn met desinformatie over het coronavirus terwijl ik weinig mensen meer zag en de hele dag thuis werkte. Na een tijdje kan je het wel een beetje van je af laten glijden, maar je neemt natuurlijk altijd wel íets mee naar huis. Toch is het verrassend makkelijk om je eigen mening buiten beschouwing te laten zolang je houvast in de vorm van huisregels hebt. Zolang een reactie geen fatsoensregels breekt en goed onderbouwd is, vind ik het geen probleem om die reactie te plaatsen (of zelfs uit te lichten), ook als de verkondigde mening totaal niet overeenkomt met die van mijzelf.
woensdag 16 februari om 12:13
Vraag van Willem_op_de_Tribune: Er zijn iedere dag opnieuw onderwerpen die in het nieuws aan de orde komen. Sommige onderwerpen leveren heel veel respons en discussie van NU-lezers op, zoals bijvoorbeeld het onderwerp seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zijn dat voor jullie lastige onderwerpen, in de zin van extra goed opletten dat je als redacteur zelf neutraal blijft berichten daarover?

Jazeker; we krijgen dagelijks honderden (of zelfs duizenden) reacties te zien waarmee we het soms op persoonlijk vlak niet mee eens zijn, maar het is echt een belangrijk onderdeel van ons werk dat we onze eigen mening niet laten meetellen. Het maakt dus niet uit welke mening er verkondigd wordt, puur of deze op een fatsoenlijke manier verkondigd wordt.
woensdag 16 februari om 12:10
Vraag van Mark: Waar zijn de lezersfoto's gebleven? Een groot gemis!

Uit onderzoek bleek dat die rubriek relatief weinig bekeken werd, en het kostte telkens wel veel tijd en moeite om hem in de lucht te houden. Daarom is besloten niet meer verder te gaan met de lezersfoto's.
woensdag 16 februari om 12:09
Vraag van Ik_ben_het_dus: Jullie lopen erg te koop met het feit dat jullie AI hebben in gezet op het gebied van moderatie van de artikelen.
Waarom zetten jullie 's avonds dan de reactiemogelijkheid uit omdat we geen redacteuren aanwezig zijn. Dat strookt niet met elkaar, wel?

Dat doen we omdat Maura (onze AI) niet geheel zelfstandig kan werken. Maura is goed in bepalen of een reactie aan de regels voldoet of niet, maar bij gevallen waar wat meer nuance bij komt kijken (zoals sarcasme, een vraag aan de redactie, dat soort dingen) geeft Maura de reactie door aan ons. Wij controleren voortdurend de beslissingen van de AI, en de AI neemt ons een hoop tijdrovend werk uit handen. Maar geen van de twee zou zonder de ander kunnen werken.
woensdag 16 februari om 12:06
Vraag van Jonas_Klaas: Ik vraag me steeds af waarom artikelen met weinig tot geen informatie bij gevoelige onderwerpen niet direct gesloten worden voor speculaties.
Dit gebeurt pas vaak nadat enkele reacties al zijn geplaatst met ongegronde speculaties.

We krijgen vrijwel altijd een seintje van onze collega’s wanneer er een dergelijk artikel online komt, maar soms komt dit seintje door omstandigheden iets later dan normaal. In die gevallen worden wij er dus ook een beetje door overvallen. Maar het is in vrijwel alle gevallen ons beleid dat we de reactiemogelijkheid al preventief sluiten bij artikelen waaronder echt geen inhoudelijke discussie zonder speculatie mogelijk is.
woensdag 16 februari om 12:04
Vraag van Puck: Kan er een dislike-knop komen?

Dat staat voor nu niet op de planning; we willen graag een positieve omgeving zijn. We hebben er dus voor gekozen om geen 'dislike'-knop te integreren. Op deze manier stimuleren we de discussie; we zien namelijk liever dat je in woorden uitlegt waarom je het wel of niet met iemand eens bent in plaats van alleen een duimpje naar beneden.
woensdag 16 februari om 12:01
Vraag van Nureageerik: De openings- en sluitingstijden van 7 tot 22 worden zeker niet altijd aangehouden. Ik gok erop dat dit aan bezetting ligt: met hoeveel personen zijn jullie actief?
Hoewel ik de sluiting begrijp is het soms wel storend met berichten die na die tijd worden geplaatst, waar je best over wilt spreken met de community. Wijken jullie bij maatschappelijke impact ook af van die tijden?

In principe zijn we doordeweeks altijd open van 7 tot 23, en in het weekend van 8 tot 22. Als de bezetting wat lager is en/of het 's avonds erg druk is, kiezen we er soms voor om de reactiemogelijkheid iets eerder te sluiten zodat we de wachtrij kunnen wegwerken. Belangrijke nieuwsberichten die na sluitingstijd geplaatst worden hebben in principe geen invloed op onze sluitingstijd, maar bij zeer grote gebeurtenissen maken we hier wel eens een uitzondering in. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezingen (zowel in de VS als in Nederland), of de avondklokrellen (als ik me niet vergis).