Heeft NU.nl een politieke kleur? Waarom schrijven jullie zo veel over het coronavirus? En waarom besteden jullie geen aandacht aan onderwerp X of Y? Tijdens ons maandelijkse spreekuur kun je op ons reactieplatform NUjij al je redactionele vragen stellen aan de hoofdredactie van NU.nl.

Het vragenuurtje is voorbij. We zien je graag weer terug bij de volgende!

Je kunt dan denken aan vragen over ons, onze journalistieke afwegingen en andere redactionele vragen. Voor vragen over NUjij wordt een apart spreekuur gehouden.

Het concept van de vragensessie is simpel: jij stelt je vraag onder dit artikel en Gert-Jaap Hoekman, hoofdredacteur van NU.nl, geeft vanaf 13.00 uur een uur lang antwoord op de beste en meestgestelde vragen. De antwoorden verschijnen in het liveblog hieronder:

Dank weer voor al jullie vragen! Volgende maand ben ik er weer. In de tussentijd blijf ik elke zondag bloggen over redactionele afwegingen. En we hebben sinds kort ook een nieuwe pagina: NU.nl/over-nu. Hier vind je nog meer verhalen over hoe wij ons werk doen, daarnaast stellen onze redacteurs zich aan je voor. Benieuwd wat je van deze pagina vindt. Tot de volgende keer.
woensdag 9 februari om 12:55
Vraag van Nominalisme: Hoe ziet u de balans tussen negatieve en positieve berichtgeving? Ik voel persoonlijk dat er teveel nadruk wordt gelegd op de negatieve uitzonderingen in de maatschappij en te weinig op de positieve uitzondering. Sinds nieuws het benadrukken is van afwijkingen en uitzonderingen in de maatschappij vind u niet dat nu.nl een rol moet spelen in het meer naar voren brengen van positieve context in te plaats van zoeken naar het volgende negatieve bericht?

"We zoeken niet actief naar negativiteit, maar het klopt wel dat journalisten meer letten op de dingen die niet goed gaan, dan op de dingen die wel goed gaan. Dat heeft ook te maken met onze taak als waakhond in de samenleving. We hebben hier op de redactie ook regelmatig gesprekken over. En ik heb de indruk dat we er ook meer oog voor hebben dat eerder. Niet alleen door ons wekelijkse overzicht met goed nieuws, maar bijvoorbeeld ook in onze klimaatberichten. Onze verslaggever Rolf Schuttenhelm had onlangs het nieuws dat Nederland in vier jaar tijd is uitgegroeid tot Europese koploper op het gebied van zonne-energie."
woensdag 9 februari om 12:40
Vraag van Koodzjek: Waarom is er zoveel aandacht voor het automerk Tesla terwijl andere grote autofabrikanten doodgezwegen worden? De techniek staat niet stil, bestaande merken beginnen achterstand in te lopen. Hier lees je echter zelden iets over. 

"Ken je ons Auto-katern? NU.nl/auto. Daar zie ik namelijk heel veel artikelen over andere merken. We maken trouwens ook bredere verhalen over ontwikkelingen in de branche."
woensdag 9 februari om 12:39
Vraag van dr_bunsen_honeydew: Ik heb vaak moeite om "oude" artikelen terug te vinden om iets te verifiëren of zo. De zoekfunctie is wat dat betreft suboptimaal. Ik weet dat het gezegde is: in de krant van vandaag wordt morgen de vis verpakt. Maar soms zit een artikel heel diep weggestopt.

"Ik moet daar eerlijk in zijn: de zoekfunctie in onze app is niet goed. Daarvoor ga ik ook altijd naar Google. Dat is een slecht verhaal, maar we hebben in het verleden gezien dat er niet heel veel vraag is naar zoeken op NU.nl - terwijl de investering die het kost om het goed te maken wel groot is. Dan moeten we keuzes maken.

Wat ik trouwens zelf ook veel doe: artikelen opslaan. Dat kun je doen door op het ‘bladwijzer’ icoontje te klikken als je in een stuk zit."
woensdag 9 februari om 12:35
Vraag van MKindezon: U bent onderdeel van de "MSM" zoals het door een kleine (extreme) groep word verwoord.
Hoe vind u het om constant weggezet te worden als leugenachtig en eenzijdig?

"Ik heb niet het idee dat we constant worden weggezet, maar ik ben zeker niet doof voor de kritiek. Wij hebben daarom bij NU.nl ook een onderzoek opgezet om hier naar te kijken. Wat doen we niet goed? Wat kunnen we van de kritiek leren? Aan de andere kant moet ook worden gezegd dat het vertrouwen in NU.nl (net als andere media) al jaren behoorlijk groot is."
woensdag 9 februari om 12:28
Vraag van Blokkers_uitverkoop: Ik meen mij te herinneren dat je vroeger filters kon instellen in je profiel om bepaalde soorten nieuws (Sport, Achterklap, etc) wel of niet te tonen. Ik zou zo'n filter graag terugzien. Is dit iets dat overwogen wordt/werd?

"Die filter hebben we nooit gehad. Wel kunnen kiezen om van specifiek nieuws een melding te krijgen. Ik vind het lastig om bezoekers de mogelijkheid te geven om bepaalde onderwerpen van de voorpagina te halen. Ik ben bang dat we daarmee filterbubbels creëren en daar willen we juist ver van blijven."
woensdag 9 februari om 12:24
Vraag van Insomnia: 
Wie bepaalt de kop van een nieuwsbericht?
Regelmatig lees ik superlatieven of bijwoorden zodra bijvoorbeeld het aantal coronabesmettingen stijgt. Bij een daling is dit minder. Hoe voorkomen jullie stemmingmakerij?

"Koppen worden aangedragen door de redacteur, vaak in overleg met een chef. Maar NU.nl heeft ook eindredacteuren die hier nog een keer naar kijken. Met name om onze neutrale, rustige toon te bewaken. Wij strooien niet zomaar met superlatieven."
woensdag 9 februari om 12:22
Vraag van Praater: Heeft de redactie ooit overwogen om iets van terughoudendheid te betrachten rondom verdachten (jurylid of voetbaldirecteur) van grensoverschrijdend gedrag. Vaak verschijnt er een bombardement aan artikelen rondom die persoon, die zich onmogelijk kan verweren. De schade die dit pinpointen veroorzaakt (ook bij hun familie) kan enorm zijn. Welke normen hanteren jullie om personen niet extra te beschadigen? Of is het devies: hoe sappiger de details, des te beter dit voor NU.nl is ?

"Wij zijn doorgaans erg terughoudend. Onze toon is neutraal en van sensatie houden we niet. Bij verhalen over grensoverschrijdend gedrag is dat des te belangrijker. Een bombardement aan artikelen die over een persoon gaan met sappige details herken ik dan eerlijk gezegd ook niet."
woensdag 9 februari om 12:18
Vraag van Bert3: Volgens mij is het een goed journalistiek gebruik om verdachten niet met de volledige achternaam aan te duiden, maar met de eerste letter (bijv. Jos B.), zolang de verdachte nog niet schuldig is bevonden. Waarom wordt daar in misbruikschandalen van afgeweken, zoals Marco Borsato, Jeroen Rietbergen, Marc Overmars, Gijs van Dijk. Alleen bij Ali B. wordt dit principe toegepast.


"Standaard hanteren we inderdaad voornaam en eerste letter achternaam in onze berichtgeving. Ons uitgangspunt is daarbij het recht op privacy. Maar we maken een uitzondering voor bekende personen of mensen die zelf in de openbaarheid zijn getreden. Hen brengen we wel volledig in beeld en anonimiseren we niet. Het zou een beetje gek zijn om het te hebben over de zanger Marco B. Jeroen Rietbergen koos er zelf voor om in de publiciteit te komen. En Ali B. is een artiestennaam."
woensdag 9 februari om 12:18
Vraag van Dirkie:
Beste Gert-Jaap,
als echte Formule 1 fan luister ik graag naar de Boordradio. De beste en leukste podcast in dit genre. De toevoeging van Ho-Pin Tung naast het bestaande drietal is super. Ik mis echter de voorbeschouwing, mag die elke race weer terugkomen? En willen de heren niet elke week een podcast opnemen? Lijkt me top!

"Dirkie, ik heb goed nieuws voor je. De voorbeschouwing komt dit seizoen terug! We hebben die vraag vorig seizoen veel gehad. Sinds dit seizoen is Joost Nederpelt fulltime Formule 1-verslaggever (vorig seizoen was hij ook deeltijd samensteller voorpagina). Dus we nu nog meer tijd om het nog beter aan te pakken."
woensdag 9 februari om 12:12
Vraag van _tch: Ben eigenlijk wel benieuwd hoe de redactie bespreekt wat groot en/of langduriger op de voorpagina komt/blijft? Stel dat er ongeveer tegelijk twee grote binnenlandse nieuwsitems verschijnen, hoe wordt er bepaald welke groot in beeld komt op als je https://www.nu.nl opent?

"Dat bespreekt de redactie continu, maar is vooral de taak van de samensteller voorpagina. In de regel willen we eens per twee, drie uur een ‘vers’ bericht op hoofd hebben (zo noemen wij de bovenste positie). Dat is altijd het belangrijkste nieuws van dat moment. Het kan natuurlijk voorkomen dat er meerdere verhalen op die plek horen, dan kunnen we er ook voor kiezen om niet één, maar twee grote afbeeldingen te creëren op onze voorpagina."
woensdag 9 februari om 12:10
Vraag van SirTea30: Als hoofdredacteur van een nieuwssite die bijna de helft van het land maandelijks bereikt kunt u potentieel een vrij grote invloed hebben op het maatschappelijk debat. Tot in hoeverre beïnvloedt deze potentiële invloed de afwegingen en keuzes die u moet maken op redactioneel vlak, en zijn deze veranderd naar mate u langer werkzaam bent als hoofdredacteur? Hebben de beschuldigingen van nieuwsmanipulatie die sinds de laatste 2 jaar vanuit de rechts-extremistische hoek gemaakt worden richting allerlei nieuwsoutlets ook invloed gehad op deze afwegingen?

"Uiteraard ben ik erg trots op het feit dat we zoveel mensen bereiken. Dat geeft ons allemaal ook veel voldoening, want wij willen graag zoveel mogelijk mensen vertellen wat er gebeurt in de wereld. Dat doen we zo objectief en feitelijk mogelijk. Wel heb ik de redactie van NU.nl de afgelopen tien jaar zien groeien en volwassener zien worden. We zijn niet meer alleen volgend, maar kiezen ook voor verhalen die we belangrijk vinden. Dat zie je onder andere in onze klimaatverslaggeving. Daar hebben we niet voor niets twee verslaggevers voor in dienst. Racisme en discriminatie is ook iets wat vaak terugkomt in onze berichten. De Nederlandse samenleving verandert, dat levert veel belangrijke journalistieke verhalen op."
woensdag 9 februari om 12:05
Vraag van QR_B: Ik begrijp dat jullie zo veel mogelijk objectief nieuws proberen te presenteren, maar soms mis ik een kritische kanttekening als het gaat om buitenlandse regeringen, politieke leiders, overheid beslissingen etc., waarom komt dit niet altijd zo groots of nadrukkelijk naar voren in jullie nieuwsartikelen? Hebben jullie journalisten in dienst die wel op pad gaan op zo journalistiek te bedrijven?

"Wij hebben zeker ook verslaggevers in dienst, die op pad gaan om verhalen te maken. Maar ik weet niet of dat een antwoord is op je eerste vraag. Want ook deze journalisten doen objectief en feitelijk verslag van het nieuws. Wat jij zoekt, klinkt meer als het werk van commentaren of columnisten. Die werken niet bij NU.nl."
woensdag 9 februari om 12:00
Hallo allemaal! Het is weer een nieuwe maand, dus het is tijd voor een nieuw digitaal spreekuur. Mijn naam is Gert-Jaap Hoekman, ik ben de hoofdredacteur van NU.nl. Het komende uur zit ik klaar voor al jullie vragen.
woensdag 9 februari om 08:26
Hallo en welkom bij dit digitale spreekuur met onze hoofdredacteur! De antwoorden op de hier gestelde vragen zullen hieronder verschijnen.