f

Goedemiddag en welkom in dit liveblog. Hier beantwoordt de NUjij-reactie al jullie vragen over ons reactieplatform. 

  • Digitaal spreekuur NUjij tot 14.00 uur
  • Stel je vraag onder dit liveblog
  • Lees de vorige edities hier en hier terug.

donderdag 20 januari om 13:23
Dat was alweer de laatste vraag van vandaag. In februari zijn we weer terug met het digitale spreekuur. Bedankt voor het volgen en tot dan!
donderdag 20 januari om 13:15
Vraag van Fantomy: Bij mij is er weleens een reactie met redelijk wat Engels er niet 'doorgekomen' (no hard feelings). Is er een percentage van de hoeveelheid buitenlandse taal wat gebruikt mag worden?

"Hier staat geen vast percentage voor, maar we willen wel dat je in het Nederlands reageert. Ook als je een Engelse bron aanhaalt, is het misschien verstandig om dit even te vertalen (of samenvatten) naar het Nederlands. Als je aangeeft waarom je iets in een andere taal publiceert, is er echter vaak niks aan de hand. Zulke reacties mag je ook plaatsen, maar daar moet dan wel enige context bij."
donderdag 20 januari om 13:08
Vraag van Howletts: Hoe tevreden zijn jullie over het experiment om NUjij meer een discussieplatform te laten zijn?

"Hier zijn we erg tevreden over! Sinds de terugkeer van NUjij in 2018 was het spannend wat er zou gebeuren. NUjij werd in een nieuwe vorm gegoten en de discussie stond en staat meer centraal dan voorheen. Omdat we reacties nu beter kunnen filteren, konden we ook verder groeien als een net en veilig platform voor iedereen. Het aantal reageerders en sessies op NUjij per lezer is explosief gegroeid. Ook dat is een positief teken."

"Dankzij alle discussies weten we wat er onder onze lezers speelt en daar kunnen wij op anticiperen. Zo beantwoorden we wekelijks grote vraagstukken die op NUjij zijn ontstaan. En met Q&A's over diverse onderwerpen hopen we informatie en kennis nog beter over te dragen. Kortom, al deze ontwikkelingen smaken naar nog meer."
donderdag 20 januari om 13:00
Vraag van SwampSnark: Waarom bestaat bij ieder bericht op NU.nl de mogelijkheid om te reageren? Heel veel berichten lenen zich niet echt voor een inhoudelijke discussie of uitwisseling van meningen, vind ik. Bijvoorbeeld berichten over ongelukken.

"Dat is een goede vraag en hier struggelen we vaker mee. We willen de reactiemogelijkheid niet te snel sluiten, want we vinden het belangrijk dat je overal kunt reageren. Sommigen hebben bijvoorbeeld behoefte om hun steun te betuigen aan slachtoffers of nabestaanden."

"Als we artikelen wel op voorhand of snel na publicatie sluiten, krijgen we ook vragen binnen waarom dat zo snel gebeurt. We moeten dus per bericht afwegen of het waard is om de discussie open te laten, of dat we die reactiemogelijkheid juist niet meer bieden."
donderdag 20 januari om 12:52
Vraag van WeledeleHeer: Ik vroeg me af waarom het toegestaan is om een zelfde reactie meerdere malen te plaatsen. Waarom staan jullie dubbele reacties überhaupt toe?

"Het is niet toegestaan om meerdere keren identieke reacties te plaatsen. In principe worden duplicate reacties automatisch gefilterd door onze AI, maar het kan soms voorkomen dat een paar van deze reacties worden geselecteerd voor de willekeurige steekproef. Als er dan meerdere moderatoren tegelijk aan het werk zijn, kan het zo zijn dat er soms tijdelijk dubbele reacties te zien zijn. Deze halen we uiteindelijk altijd weg."
donderdag 20 januari om 12:51
Vraag van PrimeN: Vinden jullie het lastig om je niet in een discussie te mengen?

"Dat verschilt per redacteur. We proberen ons wel te laten zien in de discussies en vinden dit ook belangrijk, maar daar is niet altijd de ruimte voor. We organiseren niet voor niets een spreekuur als deze, omdat jullie meningen en vragen erg waardevol voor ons zijn."

"Als we ons echt genoodzaakt voelen om in te grijpen of te reageren, dan doen we dit zeker. Maar we willen de discussie wel vooral aan jullie overlaten."
donderdag 20 januari om 12:44
Vraag van Boem: Ik zie vaak ontzettend mooie en waardevolle reacties voorbij komen op artikelen. Is het een idee om een knop toe te voegen bij reacties waarmee je een reactie kan tippen om uit te lichten?

"Dat is fijn om te horen en bedankt voor de tip! Dit is inderdaad wel het overwegen waard, maar zitten wel weer wat technische haken en ogen aan. Wij zien veel, maar niet alles. Jullie hulp is daarom ook bij het uitlichten van belang. Al proberen we daar zelf ook zo scherp mogelijk op te zijn."
donderdag 20 januari om 12:42
Vraag van RonDoe: Soms krijg ik het idee dat een reactie van mij (wellicht door een collega-reageerder) van een vlaggetje is voorzien. Wordt dan de reactie automatisch verwijderd? En worden deze reacties ook nog (globaal) bekeken om te zien of het terecht is?

"Als je een reactie na plaatsing wordt gerapporteerd door een andere NUjij'er, krijgen wij deze altijd te zien. Hij wordt dus niet automatisch verwijderd. Het is vervolgens aan ons om (nogmaals) de afweging te maken of de reactie wel of niet aan de huisregels voldoet. Merk je dat dit bij jou vaker gebeurt, trek dan vooral aan de bel. Dan kunnen we samen door je reacties heenlopen om te kijken of/wat er misgaat."
donderdag 20 januari om 12:38
Lewis_Toto: Is het mogelijk dat het tweejaarlijkse artikel met het overzicht de transfers in de voetballerij open blijven staan voor reacties zolang de transferperiode loopt?
 
"Als het goed is, kun je reageren onder ons transferblog. De reactiemogelijkheid onder een artikel sluit automatisch na 24 uur. Bij liveblogs moeten we dat dus goed in de gaten houden, geef ons vooral een seintje als het mis gaat."
donderdag 20 januari om 12:33
Vraag van Timmy007: Waarom is het dat als je reacties niet geplaatst worden je daar zelf achteraan moet mailen in plaats van dat diegene die het verwijderd je een melding stuurt met de reden waarom.
 
"We hebben hier al vaak over gesproken en weten dat dit bij jullie leeft. Het is vooral een technische kwestie. Het is met ons systeem vooralsnog niet mogelijk om bij een reactie aan te geven waarom deze wordt verwijderd. Bovendien keurt onze AI robot-collega MAURA een groot deel van de reacties op basis van algoritme. Dat maakt het nog complexer om je idee te implementeren."

"Verder beantwoorden we vragen over waarom je reactie niet is geplaatst niet op NUjij, omdat dit de discussie onderbreekt. We vragen je daarom altijd om ons te mailen."
donderdag 20 januari om 12:28
Vraag van Ik_Ben_het_Dus: Hoe kan het dat een reactie met grote regelmaat niet wordt geplaatst, terwijl een uur later iemand letterlijk hetzelfde schrijft, en wel wordt geplaatst?

"Een goede vraag. Dit kan en mag niet zomaar de bedoeling zijn. Toch is dit weer per geval weer verschillend."

"Het kan zo zijn dat we al veel van dezelfde opmerkingen binnen hebben gekregen. Om de discussie overzichtelijk te houden, kunnen we meer van dezelfde opmerkingen gaan verwijderen, omdat dit niets meer toevoegt aan de discussie. Je zou dan een respect kunnen geven aan degene die ongeveer hetzelfde heeft gezegd als jij."

"De situatie die jij schetst is belangrijk om te weten voor ons, want wij hebben niet altijd door dat dit aan de hand is. Het is mogelijk dat de reactie van de ander beter is onderbouwd en daarom wél is geplaatst. Heb je toch het idee dat het niet klopt of dat je reactie ten onrechte is verwijderd, dan kun je ons altijd mailen (nujij@nu.nl) om te vragen waarom je reactie niet is geplaatst."
donderdag 20 januari om 12:21
Vraag van Deug_maar_niet: Hoe komt het dat een reactie, ondanks voldoen aan alle huisregels, alsnog niet geplaatst wordt? Het betreft opmerkingen die qua politiek gedachtegoed meer in het rechtse spectrum zit.

RS_: "Ik kan je verzekeren dat dit niet het geval is. De redactie van NU.nl is objectief en neutraal. Er worden zowel linkse als rechtse reacties gepubliceerd op ons reactieplatform. Het is een aanname dat enkel linkse (of rechtse) reacties worden geplaatst bij ons. Iedereen mag zijn zegje bij ons doen, maar de reactie moet inderdaad wel voldoen aan onze huisregels."

"Neem bijvoorbeeld een voor rechts belangrijk onderwerp, migratie. Uiteraard kun je hierover discussiëren op NUjij en zijn er belangrijke vragen bij dit onderwerp. Hoe gaat het met de opvang in de regio? Heeft Nederland wel alle ruimte om migranten op te nemen? Legitieme vragen en meningen, maar we vragen altijd om onderbouwing. We krijgen helaas ook reacties binnen die onze fatsoensnormen overschrijden. Reacties als 'Enkeltje terug' zijn onrespectvol en voegen daarnaast niks toe aan de discussie. Dit verwijderen we dus."
donderdag 20 januari om 12:12
Vraag van bob_sonders: Welke lijst met woorden triggert de moderatie? Welke termen zijn dit en waarom bestaan ze?

RS_: "We hebben inderdaad een lijst met verdachte woorden en deze lijst is alleen voor ons te zien. Sommige woorden staan op deze lijst, omdat deze vaak in negatieve context worden gebruikt. Ook staat er een woord als 'kanker' in. Deze term kan in medisch opzicht gebruikt worden, maar wordt helaas ook gebruikt als scheldwoord. Ook geven de verdachte woorden inzicht in de discussie, omdat ze opvallen in ons moderatiesysteem. Zo kunnen we zien waar veel over gepraat wordt en dus belangrijk is om in de gaten te houden."

"Verder staan er een aantal signaalwoorden voor ons. Je kunt ons bijvoorbeeld taggen met '@redactie' als je een vraag aan ons hebt."